DTP'li 54 belediye başkanından ortak bildiri

DİYARBAKIR (ANKA)- Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın görevden alınmasına tepki gösteren DTP'li 54 belediye başkanı, "Gerek günlük yaşamımızda gerekse kimi hizmetlerimizde hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye'nin zenginliği olan Kürtçeyi kullanmaya devam edeceğiz. Eğer Kürtçe kullanmak suç ise, biz bu suça her gün iştirak ediyoruz ve iştirak etmeye devam edeceğiz" dedi.

Danıştay 8. Dairesi'nin, "belediye hizmetlerinde çok dilli belediyecilik kararı" nedeniyle Diyarbakır'ın Sur Beldesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın başkanlığının düşürülmesi ve belediye meclisinin de feshedilmesi kararına tepki gösteren Demokratik Toplum Partisi'nin 54 Belediye Başkanı ortak bildiri yayınladı. Dağkapı Meydanı'ndan Sur Belediyesi'ne kadar yürüyüş yapan belediye başkanları Sur Belediyesi önünde toplanan kalabalık tarafından "Amed sizinle gurur duyuyor" sloganlarıyla karşılandı. Ortak bildiriyi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürtçe ve Türkçe okudu.

Reklam
Reklam

"YEREL HALKIN YÜZDE 72'Sİ KÜRTÇE KONUŞUYOR"

Bildiride, Sur Belediyesi'nin Ekim 2006'da kültür, sanat, çevre bilinci, turizm gibi alanlarda Türkçe'nin yanı sıra başka dillerde de hizmet sunulması yönünde meclis kararı aldığına dikkat çekildi ve "Sur Belediyemiz olaya neden olan meclis kararını belediyenin Kültür Müdürlüğü tarafından yapılan geniş katılımlı bir anketin sonuçları ışığında almıştır" denildi. Anket sonuçlarının Suriçi bölgesinin çok dilli ve çok kültürlü karakterini ortaya koyduğuna işaret edilen bildiride, anketle yerel halkın yüzde 24'ünün gündelik yaşamlarında Türkçe, yüzde 72'sinin Kürtçe, yüzde 3'ünün Süryanice ve Ermenice ve yüzde 1'inin de Arapça konuştuğunun belirlendiği kaydedildi.

"BU SUÇU İŞLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Bildiride, kendi yurttaşına anadilinde hizmet alma hakkı tanımayan bir yönetimin kültür ve dil politikasının meşru görülemeyeceğini savunuldu. "DTP'ye üye olan belediye başkanları olarak Türkiye'nin resmi dili olan Türkçeyi değiştirmek ve yerine Kürtçeyi koymak gibi bir niyetimiz yoktur" denilen bildiride şunlar kaydedildi:

Reklam
Reklam

"Ülkenin doğu yakasında yaşayanlar olarak çok iyi bilmekteyiz ki günlük yaşamımızın içinde Kürtçe vardır. Buna siz değerli basın mensupları da tanıksınız. Buralarda yaşayan tüm kamu görevlileri de çok iyi bilirler ki Kürtçe buraların gerçeğidir. Bu gerçeğe gözümüzü kapatamayız, bu gerçeğe sırtımızı dönemeyiz. Belediye başkanları olarak yurttaşlarımız ve onların taleplerine karşı sorumluyuz. Gerek günlük yaşamımızda gerekse kimi hizmetlerimizde hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye'nin zenginliği olan Kürtçeyi kullanmaya devam edeceğiz. Eğer Kürtçe kullanmak suç ise, biz bu suça her gün iştirak ediyoruz ve iştirak etmeye devam edeceğiz. Böylelikle Türkiye'de yerel demokrasi kültürünün gelişimine, yurttaşlarımızın bir arada yaşama istencinin güçlenmesinin bedeli her ne olursa olsun katkı sunmaya kararlıyız."
Basın açıklaması nedeniyle Sur Belediyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındığı görüldü.