DTP'li Belediye Başkanı'na 10 ay hapis cezası

DİYARBAKIR (İHA) - DTP'li Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, ABD'de yayımlanan Los Angeles Times gazetesine verdiği röportaj nedeniyle yargılandığı Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Demokratik Toplum Partili (DTP) Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan katılmadı. Kalkan'ın avukatı Mehmet Emin Başar, müvekkilinin davaya konu olan sözlerini birçok siyasi parti başkanının ve yazarların söylediğini savunarak sözün suç işlemek maksadıyla sarf edilmediğini belirtti.

Reklam
Reklam

Avukatların katıldığı duruşmada mahkeme heyeti, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan'ı, verdiği röportaj nedeniyle Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 maddesi uyarınca 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, mahkemedeki durumunu göz önünde bulundurup Türk Ceza Kanunu'nun 62/1 maddesi uyarınca cezada 1/6 oranında indirim yaparak Kalkan'ı toplam 10 ay hapis cezasına çarptırdı.

Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, ABD'deki Los Angeles Times Gazetesi'ne 30 Mayıs 2006 tarihinde verdiği röportajında, "Statüko değişmezse Kürtler giderek Kuzey Irak'a yaklaşacak ve ayrılıp onlarla birleşme isteyecektir. Abdullah Öcalan Kürt halk önderidir. O, Türkiye üzerinde oynanan oyunları anlattı. Söyledikleri Türkiye için bir şanstır. Çözüm için sözleri dikkate alınsaydı bunları konuşmuyor olacaktık. Kendisini Kürt halkının lideri olarak görüyorum. Onsuz olan bir gelişme çözüm olamaz.Söyledikleriyle milyonları peşinden sürükleyen bir liderdir" ifadelerini kullanmıştı.Yapılan suç duyurusunun ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kalkan hakkında, "yasa dışı örgütün ve amacının propagandasını yapmak, örgüte bilerek, isteyerek yardım etmek" gerekçesiyle ve 7.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Reklam
Reklam