DTP'li milletvekillerden yargılamalarına eleştiri

ANKARA (ANKA) – DTP'li milletvekilleri, haklarında en son başbakanlık tarafından yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Meclis Başkanlığı'na sunulan fezlekeler ile ilgili açıklama yaptılar.

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Muş Milletvekili Nuri Yaman, Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ve Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan Meclis'te düzenledikleri ortak basın toplantısında haklarında hazırlanan fezlekeleri değerlendirdiler. Yapılan ortak açıklamada, "DTP Milletvekilleri hakkında traji komik fezlekeler Meclis Başkanlığına gönderiliyor. Kürtçe ‘su getir' dediği için Sırrı Sakık hakkında fezleke düzenlenmesi, bunun Anayasa'nın 14'ncü maddesi içinde değerlendirilmesi bir hukuk skandalıdır. Dokunulmazlığı olan milletvekilleri hakkında yargılamaların dudurulmaması, devam etmesi çifte standarttır. 1960 yılından bu yana yaşanan uygulamalar alt üst edilerek hukuk zorlanarak, ulusal ve uluslararası yasalar ayaklar altına alınmaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

-GEÇMİŞTE İDAMLA YARGILANDIK-

Sakık, basın toplantısında, seçim çalışmalarında yaptığı konuşmalardan dolayı kendisinin ve DTP'li milletvekili arkadaşları hakkında ciddi fezlekeler hazırlandığını söyledi. Sakık, "Birçok arkadaşlarımız hakkında fezleke hazırlandı. Bu fezlekelerin birçoğu Kürtçe ‘merhaba' ve Kürtçe ‘su' istediğim ve ‘hoş geldiniz' dediğim için hakkımda böyle 8 ayrı fezleke hazırlandı. Geçmişte idamla yargılandık, ama bu kadar traji komik şeylerle karşılaşmadık" dedi.

DTP'li Binici de söz alarak hakkında hazırlanan fezlekelerin hukuka aykırı olduğunu savunarak, "Benimle ilgili fezlekeler de aynıdır" değerlendirmesinde bulundu.
DTP'li Şerafettin Halis de, seçim çalışmaları sırasında "Kürdüm, aleviyim, devrimciyim, emekçiyim dediğim için hakkımda fezleke açıldı" şeklinde dile getirdi.
DTP'li Yaman'da kendisi hakkında hazırlanan fezlekenin aynı gerekçeleri içerdiğini kaydetti. Seçim çalışmaları sırasında seçmenlerinin sevgi gösterisi karşısında, "Kürtçe ‘sizler çok yaşayın'" dediği için hakkında fezleke açıldığını belirtti.

Reklam
Reklam

Hasip Kaplan da, hazırlanan fezlekelerin DTP'ye karşı siyasi linç uygulanmaya çalışıldığını belirterek, "Fezlekelerin Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında değerlendirilmesi bir hukuk skandalıdır" şeklinde değerlendirdi.

-EN SON GELEN FEZLEKELER-
Başbakanlık, bazı milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin TBMM Başkanlığı'na gönderdiği 45 fezlekeye ilişkin dosyaların çoğu DTP'li milletvekillerine ait. DTP'nin 17, AKP'nin ise 8 milletvekili hakkında fezleke bulunuyor. Listede CHP ve MHP'den de birer milletvekili yeralıyor. Gönderilen fezlekelerden 11'i AKP İstanbul Milletvekili Necat Birinci, 7'si DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, 4'ü DTP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş hakkında. Fezlekelerden 1'i de Sakık ve Karabaş'ın ortak dosyasından oluşuyor. Aralarında Dağlıca'ya gidenlerin de olduğu ve haklarında fezleke gönderilen milletvekilleri şöyle :

Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya - CHP
Niğde Milletvekili Mümin İnan - MHP
İstanbul Milletvekili Necat Birinci - AKP
Sivas Milletvekili Selami Uzun - AKP
Sivas Milletvekili Mehmet Mustafa Açıkalın - AKP
İstanbul Milletvekili İdris Naim Şahin - AKP
Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan - AKP
Ağrı Milletvekili Mehmet Hanifi Alır - AKP
Balıkesir Milletvekili Mehmet Cemal Öztaylan - AKP
Adana Milletvekili Necdet Ünüvar - AKP
Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş - DTP
Muş Milletvekili Sırrı Sakık - DTP
Mardin Milletvekili Ahmet Türk - DTP
Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis - DTP
Van Milletvekili Fatma Kurtulan - DTP
Siirt Milletvekili Osman Özçelik - DTP
Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş - DTP
Muş Milletvekili Nuri Yaman - DTP
İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel - DTP
Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici - DTP
Siirt Milletvekili Osman Özçelik - DTP
Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk - DTP
Van Milletvekili Fatma Kurtulan - DTP
Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır - DTP
Mardin Milletvekili Emine Ayna - DTP
Van Milletvekili Özdal Üçer - DTP
Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak – DTP

Reklam
Reklam