DTP'nin kapatılma davasına tepkiler

ANKARA (ANKA) – Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Demokratik Toplum Partisi (DTP) hakkında açtığı kapatma davasını değerlendiren siyasi parti temsilcileri aynı konuda birleşerek, "Anayasa Mahkemesi geçikmeden kararını vermeli" dediler.

Meclis'te siyasi parti temsilcileri DTP'ya kapatma davasını ANKA'ya değerlendirdi.

"PARTİLERİNİ KAPATTIRMAK İÇİN YASALARA UYMADILAR"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, siyasi partilerin kapatılmasının çözüm olmayacağını belirterek, "Kapatıldıktan bir süre sonra yine başka bir isimle açacaklar" dedi. Özyürek, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP yöneticilerinin söylem ve eylemlerini yakından izledi ve kapatma davası açma gereği duydu" dedi.
Son sözü Anayasa Mahkemesi'nin vereceğine işaret eden Özyürek, "Herkesin bu karara saygı göstermesi gerekir. Siyasi partilerin kapatılması çözüm değil, daha sonra yine açılıyor. Siyasi partiler, yürürlükte bulunan kurallara uymak durumundalar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Özyürek şöyle devam etti:

"Dokunulmazlıkların kaldırılması gerekir ve çok önemlidir. Milletvekilerinin dokunulmazlıkları olmasa herkes işlediği suçun cezasını çekecek. Bölücü terör suçu da işleseniz, yolsuzluk da yapsanız ceza almıyorsunuz."

Son zamanlarda DTP'nin, parti kapattırmak için kural ve yasaları zorladığını söyleyen Özyürek, "Anayasa Mahkemesi gecikmeden bu kararını vermeli" şeklinde konuştu.

-"GERÇEK NİYETLERİNİ KAMUFLE ETMEYE ÇALIŞTILAR"
MHP Kayseri Milletvekili Sebahattin Çakmakoğlu, Siyasetin, devletin birliğini ve bütünlüğü koruma çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi. Çakmakoğlu, DTP'ye açılan kapatma davasına ilişkin değerlendirmesinde "Yargının inceleme yapdığına dair haberleri okuyorduk. Bu süre zarfında değerlendirme yapmışlar, kapatılmasına ilişkin dava açılmasına dair delilleri vardı" dedi.

Bu siyasi parti ile ilgili benzer davaların olduğunu ve aynı kökenli partilerin kapatıldığını hatırlatan Çakmakoğlu, "Esas itibariyle devletin birliği ve bütünlüğü, tek millet tek, tek vatan, tek bayrak ilkesiyle siyaset yapmak gereği doğar. Ama bu ilkeler yok sayılmıştır" diye konuştu.
Çakmakoğlu şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Bu parti, yeniden aynı konularda ısrar emiştir, dava açılması nedeni doğmuştur. Siyasi kuruluş olduğunda, fikirlerini kamufle ederek, maksatlarını gizlediler. Son olaylar sırasında gerçek niyetlerini ortaya koydular. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, işaretlerini sözlerini ve nabızlarını yokladı. Gerekli inceleme ve derlemeleri topladı ve gerekeni yaptı. Son söz Anayasa Mahkemesi'nin kararında."

Anayasa Mahkemesi'nin kısa sürede karar vermesi gerektiğini kaydeden Çakmakoğlu, "Türk milletinin bağımsız devlet, tek bayrak, tek cumhuriyet, tek devlet ilkesi oluşturulması ilke olmalıdır. Bu ilkeleri kabul etmek gerekir. Bu ilkeler doğrultusunda siyaset yapabilir" şeklinde konuştu.