Dubai Towers tartışması sürüyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, İstanbul Belediyesi'ne Dubaililer'den çok daha iyi bir teklifle gitmelerine karşın, bu teklifin geri çevrildiğini belirterek, "İstanbul Belediyesi'ne 'Dubai Towers' yerine 'Kuleturka', yüzde 20 yerine yüzde 50 teklif ettik, reddedildik. Türkiye'de iş yapmak için ille de prens olup kafaya agal ile çepi mi takmak lazım" dedi.

Daha önce Dubai Towers yerine Kuleturka önerisiyle gündeme gelen ve İstanbul Belediyesi'ne yüzde 50 pay teklif eden ATO Başkanı Aygün, teklifinin reddedildiğini belirterek, konu hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, ATO'nun yüzde 50'si belediyeye kalmak üzere 2 Kuleturka adını verdikleri 2 Türk kulesi önerdiklerini hatırlatan, bu öneriye İstanbul Büyükşehir Belediye'si tarafından projenin kat karşılığı modeli olmadığı şeklinde yanıtlandığını kaydetti. Aygün "Adına ister Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı deyin, ister kat karşılığı deyin, ister binaları burgu yapın, ister düzleştirin. Bunun adı açıktan açığa yabancıya rant ağacı dikmektir" şeklinde konuştu. Dubai Towers burgu kulelerinin İstanbul'a yabancı sermaye çekmek için yapılacağının açıklandığını ifade eden Aygün, "Yüzde 20 belediyeye yüzde 80 yabancıya rant sağlayan bir modelle değil 45 milyar dolar, 145 milyar dolar bile gelir. Benim üzüldüğüm odur ki İstanbul'un sembollerinden biri olan Kız Kulesi'nin yanına ibreti alem için 2 de kaz kulesi dikilecek. Bu kuleler bu şartlarda İstanbul'un övüncü değil, utancı olur" açıklamasında bulundu. Aygün, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"İstanbul'un vitrine çıkarılacağının söylendiler. Eski Belediye Başkanları bunu neden yapamadılar? İstanbul'u yolunacak kaza çevirdiniz mi elbette vitrine de çıkarsınız, göğe de. Bu proje bal gibi kat karşılığı projedir. Ballı iştir. Modeli dikilecek kuleler gibi sözcükleri evirip çevirmesinler. Ben Ticaret Odası Başkanıyım. İşin ne olduğunu bilirim. Ortada proje yok, mimar yok, paranın ucu bile gösterilmemiş, detayları ortaya konmamış, ihale bile yapılmamış, anlaşmanın ayrıntıları sır gibi saklanıyor. Neymiş? İstanbul'a 2 tane burgu yapılacakmış. Nerede 5 milyar dolarlık yatırım? Bu binalar tutsa tutsa 500 milyon dolar tutar. Geri kalan 4.5 milyar dolarla ne yapılacak? Bu, bilgisayar oyunundan başka bir şey değil. Başkaları neden çağrılmıyor? Türklerden neden teklif alınmıyor? Avrupa Birliği diyorlar, 'Türkiye müzakere sürecine başladı diye Dubaililer geliyor' diyorlar. Dubaililer gitsinler aynı projeyi Paris'e Münih'e teklif etsinler bakalım, ne cevap alacaklar?"

İstanbul'a Dubai Prensi ile değil, Türkiye prensibiyle yaklaşılması gerektiğini de ifade eden Aygün, kule yapmak için Dubai prenslerine ihtiyaç olmadığını Türkiye'de "Kuleturka" yapacak binlerce girişimcinin hazır beklediğini söyledi. Yabancı sermayenin 5 kuruş getirmeden Türkiye'de böyle bir modelle iş yapmasına karşı olduklarını dile getiren Aygün, projenin yüzde 49'unun halka açılacağını, bu sayede projenin finansmanının rahatlıkla halktan sağlanacağını, Dubai prenslerinin de Türkiye'den elde ettikleri rantları toplayarak ülkelerine götüreceklerini vurguladı.

Reklam
Reklam