Dubai, Türk yatırımcıyı çağırıyor

DUBAI (İHA) - 14 Türk Firması ile 10. Golf Food Fuarı'na katılan İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) "Körfez Açılımı" meyvelerini verdi. Fuar ve Türk firmalarının katılımı nedeniyle Dubai'ye giden İTO Genel Sekreteri Dr. Cengiz Ersun ile görüşen Dubai Ticaret ve Sanayi Odası (DCCI) Genel Müdürü Abdulrahman Ghanem Al Mutaiwee, sadece gıda alanında değil, her sektörden Türk yatırımcılarını beklediklerini söyledi.

İTO, 20-23 Şubat tarihlerinde, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde yapılan 10. Körfez Gıda ve Otel Ekipmanları Fuarı'nın (Golf Food) milli katılımını, 14 Türk firmasıyla üçüncü kez başarıyla gerçekleştirdi. İTO, başlattığı Körfez Açılımı çerçevesinde ile ilk kez 2001 yılında 11 firmayla 8. Golf Food Fuarı'nın Türkiye milli katılımını gerçekleştirmişti. O yıl Türkiye ile BAE arasındaki ticaret hacmi 422 milyon dolardı. Fuarların ardından, Türk firmalarının giderek bu pazarda yerleşmeleri, dağıtım kanallarına girmeleri, bölgede ofis açmaları sayesinde şu anda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1 milyar doları aştı. Dubai'de 2001 yılında 30 olan Türk şirket sayısı, 2004 yılında 80'e ulaştı. Böylelikle Türkiye Dubai'nin üst sıralarda yer alan ticari ortaklarından biri haline geldi.

Reklam
Reklam

"HER SEKTÖRDEN TÜRK YATIRIMCILARI BEKLİYORUZ" Fuar ve Türk firmalarının katılımı nedeniyle Dubai'ye giden İTO Genel Sekreteri Dr. Cengiz Ersun, DCCI Genel Müdürü Abdulrahman Ghanem Al Mutaiwee ile bir görüşme yaptı. Al Mutaiwee, İTO Genel Sekreteri Ersun ile görüşmesinde, sadece gıda alanında değil, her sektörden Türk yatırımcılarını beklediklerini belirtti. Al Mutaiwee, BAE ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin daha da güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Türk girişimcilerini, Dubai'de her yıl düzenlenen 50'ye yakın bölgesel ve uluslararası ticaret fuarına katılmaya davet eden Mutawie, "Dubai'de faaliyet gösteren Türk firmalarının önemli oranda artış göstermesi, 2001 yılında 30 olan şirket sayısının, 2004 yılında 80'e yükselmesiyle, Türkiye Dubai'nin üst sıralarda yer alan ticari ortaklarından biri haline geldi. Dubai ve Türkiye arasındaki petrol harici dış ticaret hacmi, 2001 yılındaki 345 milyon dolar iken, 2003 yılında 1 milyar dolara yükseldi" dedi.

İTO Genel Sekreteri Dr. Cengiz Ersun, İstanbul'un her sektörden firmaları barındıran ve Türkiye ekonomisinin lokomotifi rolünü üstlenen önemli bir şehir olduğunu söyledi. Dr. Ersun, İTO'nun fuar katılımı organizasyonu hakkında bilgi verdikten sonra daha önce İstanbul'u hiç ziyaret etmemiş olan Dubai Ticaret Odası Genel Müdürü'nü İstanbul'a davet etti. Mutaiwee ve İTO Genel Sekreteri Dr. Cengiz Ersun, DCCI Merkezi'nde, Türkiye'nin Dubai Başkonsolosu İhsan Yücel, Ticaret Müşaviri Harun Kolçak ve DCCI İş Teşvik Müdürü Sultan Lootah'ın da katılımıyla düzenlenen toplantıya da iştirak etti. Toplantıda Türkiye'nin Dubai ve BAE'de tanıtılması için işbirliği yapılması da kararlaştırıldı. Dr. Ersun, 21 Şubat Pazartesi günü de Sharjah Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Saeed Obaıd Al Jarwan'ı ziyaret etti.

Reklam
Reklam

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 1 MİLYAR DOLARI AŞTI İTO, başlattığı Körfez Açılımı çerçevesinde ilk kez 2001 yılında 11 firmayla 8. Golf Food Fuarı'nın Türkiye milli katılımını gerçekleştirmişti. O yıl Türkiye ile BAE arasındaki ticaret hacmi 422 milyon dolardı. Türk firmalarının giderek bu pazarda yerleşmeleri, dağıtım kanallarına girmeleri hatta Yaşar Dış Ticaret gibi firmaların bölgede ofis açmaları sayesinde şu anda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1 milyar doları aştı.

Fuarın resmi açılışı BAE Finans ve Sanayi Bakanı Sheıkh Hamdan Bin Rashid Al Maktoum tarafından yapıldı. İTO bu yıl 14 Türk firması ile 198 metrekarelik alanda Türkiye katılımını gerçekleştirdi. Gulf Gıda ve Otel Ekipmanları Fuarı'nda sergilenen ve katılımcı Türk firmaları tarafından üretilen tüm gıda ve içecek maddeleri (alkol hariç), konserve gıdalar, şarküteri mamulleri, süt ürünleri, yumurta, deniz ürünleri, balık, dondurulmuş gıda maddeleri, yaş meyve ve sebze, tatlı ürünler, diet gıdalar, et, et ürünleri, unlu mamuller büyük beğeni ve ilgi gördü. Fuara katılan Türk firmaları arasında, Yaşar Dış Ticaret, Tamek Gıda ve Konsantre Sanayi, Nuh'un Ankara Makarnası, Filiz Çay Sanayi, Yudum Gıda Sanayi gibi Türk gıda sektörünün önde gelen firmaları da bulundu. Fuar boyunca ziyaretçilere geleneksel Türk mutfağından yiyecekler de ikram edildi.

Reklam
Reklam