Dücce'de İmam Hatiplilerin Dünü Ve Bugünü Semineri Düzenlendi

Düzce Osman Kuyumcu Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından, “İmam Hatiplerin Dünü ve Bugünü” konulu seminer...

Düzce Osman Kuyumcu Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından, “İmam Hatiplerin Dünü ve Bugünü” konulu seminer düzenlendi. Ayrıca, İmam Hatip Liseleri’nin Düzce’de kuruluşunun 50. Yılı kutlandı.

İmam Hatip Liseleri’nin Düzce’de kuruluşunun üzerinden 50 yıl geçti. Osman Kuyumcu İmam Hatip Lisesi de kuruluş yıldönümü kutlamak amacıyla etkinlik programı düzenledi.

Osman Kuyumcu İmam Hatip Lisesi toplantı salonunda düzenlenen “İmam Hatiplerin Dünü ve Bugünü” konulu seminere, emekli Milli Eğitim Müdürü Yusuf Sezer, İlahiyatçı Haydar Kuşçu, Saadet Partisi İl Başkanı Selim Gökdemir, AK Parti Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Ataseven, emekli öğretmenler, imam hatip lisesi mezunları ile öğrenciler katıldı.

Reklam
Reklam

Konferansta konuşan emekli İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Sezer, İmam Hatiplerin 1948’li yıllarda açılan kurslarla kurulmaya başladığını ifade ederek, “Tevhid-i Tedrisat Kanununun din görevlisi eğitimini düzenleyen 4. maddesi imamlık ve hatiplik gibi dini hizmetlerin görülebilmesi için ayrı okullar açılmasını öngörüyordu. Kanunda öngörülen bu okullar, 1924 yılında İmam Hatip Mektepleri adı altında 29 merkezde açıldı. Okullar, 4 yıllık orta öğrenim seviyesinde idi. İmam Hatip Mektepleri 1930’da öğrenci azlığı nedeniyle kapatılmıştır. 1949 yılında ortaokul mezunu askerliğini yapmış kimselerin alındığı 10 ay süreli İmam Hatip Kursları açılarak din hizmeti görevlisi yetiştirme uygulaması başladı. 1949 sonuna kadar 50 kişinin mezun olduğu bu kursların süresi daha sonra iki yıla çıkarıldı ve meslek okulu mezunlarının da kurslara girmesine olanak verildi. 1950 seçimlerinden sonra iktidara geçen Demokrat Parti, seçim dönemlerine söz vermiş olduğu İmam Hatip Okulları’nı (İHO), halka verdiği sözü tutarak iktidarının ilk yılında açtı. Birinci devresi 4, ikinci devresi 3 yıl olan 7 yıl süreli ve bir bütün teşkil eden İmam Hatip Okulları 1951 -1952 döneminde 7 ilde açıldı. İHO sayısı 1970 -1971 döneminde 72’ye çıktı. 1963 1964 öğretim yılında İmam Hatip Okulları’na ilk defa parasız yatılı öğrenci alınmaya başladı. 22 Mayıs 1972’de yayımlanan bir yönetmelikle, İmam Hatip Okulları ortaokuldan sonra 4 yıl eğitim veren bir meslek okulu haline getirildi. 1973 yılında, o güne kadar İmam Hatip Okulları olarak anılan okullara İmam Hatip Liseleri (İHL) adı verildi. Bu dönemde İHL mezunlarında fark dersleri vermeden üniversitelerin edebiyat kollarına gidebilme hakkı tanınmıştır” dedi.

Reklam
Reklam

Sezer, İmam Hatip Lisesi olmanın ayrıcalık olduğunu ifade ederek, “İmam Hatip Lisesi camiasından mezun olan bir öğrenci, hayatın farklı yönlerine geçiş yapsa da mutlaka günün birinde doğru yolu bulacaktır” ifadelerini kullandı.

Ardından, konferansa katılanlara Okul Müdürü Varol Tayhan tarafından çiçek takdim edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: