Dudak kenarındaki uçuklara dikkat

Herpes virüsü, herpes simplex ve herpes zoster gibi alt grupları bulunan bir virüs tipidir. Dudak kenarlarında uçuk oluşturan herpes virüsü gözde de ciddi seyredebilecek, tekrarlama riski olan bir hastalığa neden olabilir.

Dünya nüfusunun %50'sinden fazlasının bu virüsten etkilendiği düşünülürse, herpese bağlı göz hastalığının da sık görüldüğü tahmin edilebilir. Acıbadem Göz Sağlığı Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gülbin Saltık konuyla ilgili şunları söylüyor: "Herpes simplex Tip 1 adlı virüs dudak kenarlarında ortaya çıkan uçuktan sorumlu olup, bir kez hastalık oluşturduktan sonra , sinir uçlarında uyur vaziyette kalır ve bağışıklık durumunu kötü etkileyen ağır hastalıklar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç tedavileri, aşırı yorgunluk, uykusuzluk gibi durumlarda tekrarlar. Bu ataklar sırasında yerleşebildiği hedef organlardan biri de gözlerdir." Virüsün bu özelliği nedeniyle tekrarlama olasılığı çok yüksektir.

Reklam
Reklam

Belirtileri neler?

Herpes virüsü yerleştiği organlarda yara tarzı lezyonlar oluşturuyor. Gözde yerleşiminde ise birbirinden farklı belirtilerle ortaya çıkıyor. Dr. Saltık belirtileri şöyle sıralıyor:

"Kapak cildi üzerinde veziküler yaralar ( içi su dolu torbacıklar ) yapabilir, göz içinde kanlanma ve kabarıklıklar, kulak önü lenf bezlerinde şişme ile seyredebilir." Herpesin korneaya yerleşmesi ise en ciddi durumlardan birine neden oluyor. Dr. Saltık saydam tabaka tutulumunun yarattığı etkiler konusunda şunları söylüyor: " Değişik şiddette bulguları görülebilir. Bunlardan en önemli olan, "dendritik keratit" denilen ağaç dalı manzarası şeklinde oluşan saydam tabaka (kornea) tutulumudur.Son derece spesifik bir bulgudur ve tanı koydurucudur. Ciddi formlarında korneal ülser, incelme ve hatta ilaç tedavisine dirençli tablolarda korneal delinme ile bile karşılaşmak mümkündür. Ciddi ve derin korneal tutulumlarda ön kamara denilen gözün kornea-iris arasında kalan ön bölümünde iltihap hücreleri ( üveit tablosu) ortaya çıkabilir."

Reklam
Reklam

Erken tanı şart!

Gözlerde herpese bağlı göz rahatsızlığının oluşumunun tedavisi erken tanı ile çok zor değil. Geç kalmadan tanı konulduğunda ve doğru tedavi uygulandığında kolaylıkla iyileşme sağlanabiliyor. Dr. Saltık ciltte oluşan yaralar için "Hijyen kurallarına uyularak antibiyotikli pomatlar, antiviral ilaçlardan yararlanılır" diyerek şöyle devam ediyor:

" Kornea tutulumlarında ise, vakanın ciddiyetine göre antiviral ilaçlar ve çeşitli damlalar kullanılır. Birkaç haftalık tedaviye rağmen düzelmeyen vakalarda sadece suni göz yaşı kullanarak çok yakından takip etmek gereklidir. Eğer korneanın derinlerinde tutulum varsa farklı bir tedavi gerekir. Herpese bağlı göz tutulumunda tedavi hastanın durumuna göre çok değişken olabilmektedir. Bu nedenle yakından takip ve zamanında müdahale çok önemlidir."

Fırsatçı enfeksiyon olarak tanımlayabileceğimiz herpese bağlı göz enfeksiyonlarında hastada tekrarlar görülebileceğinden, bu konuda mutlaka uyarılmalıdır. Bu sayede uyarılan kişi, gözünde batma, yanma, kızarıklık ya da ağrı hisseden kişi, enfeksiyon tekrarından şüphelenip erken dönemde doktoruna gidebilir ve dolayısıyla tedavisi kolay, iyileşme şansı yüksek olur.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: