Düğmeli Evler Restore Ediliyor

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Antalya'nın Akseki ilçesi Sarı Hacılar Köyü'nde 700 yıllık tarihi binalar...

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Antalya'nın Akseki ilçesi Sarı Hacılar Köyü'nde 700 yıllık tarihi binalar restore edilerek tarih ayağa kaldırılıyor. Selçuklular döneminde İpek Yolu'nu korumak amacıyla kurulduğu belirtilen köyde bulunan 3 evde, Antalya Valiliği ve ÇEKÜL Vakfı danışmanlığında restore çalışması devam ediyor.

GÖNÜLLÜ REHBERLİK YAPAN İMAM

8 yıldır Akseki Kaymakamlığının oluru ile köyün tarihi caminde imamlık yapan ve aynı zamanda köye gelen yerli ve yabancı turistlere gönüllü rehberlik hizmeti sunan Muhammed Güzel, 1900’lü yıllarda 170 hane, 1955 yılında 66 hane bulunan köyde şu anda 7 aile ve toplam 25 kişi yaşadığını, köyde bulunan düğmeli evlerin de bakımsızlıktan dolayı yıkıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

SEKİZ EV RESTORE EDİLDİ

Sarı Hacılar Köyü'nün Selçuklular döneminde Orta Asya’dan gelen Türkmenler tarafından kurulmuş bir yerleşim yeri olduğunu belirten Güzel, “Köyümüz 2011 yılında 3.derecede kentsel SİT alanı ilan edildi. Burada betonarme yapı yapılması yasaklandı.Antalya Valiliği, ÇEKÜL Vakfı ve köyün derneği ile imzalanan protokol çerçevesinde ÇEKÜL Vakfı köyümüzde danışmanlık yaptı. Şahıslar tarafından 8 tane ev restore edildi.Şu anda bu restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda 3 tane daha evin restorasyonu devam ediyor. Köyümüz kendisine has dokusu ile düğmeli evlerin en çok bulunduğu canlı bir örnek" dedi.

SU SARNIÇLARI VAR

Köy içerisinde kurulduğu dönemden kalma el gücü ile yapılmış köyün su ihtiyacını karşılamak amacıyla 8 tane su sarnıcı bulunduğunu belirten Güzel, “Bir tanesi içme suyu amacıyla kullanılırken bir tanesi çamaşır yıkamak, diğerleri ise hayvan ve bahçe sulamak için yapılmış. Derinlikleri 4 metre ile 11 metre arasında değişmekte. Bunlar köy kurulduğunda yapılmış. Dönem dönem tamirat ve bakımları yapılmış. 1970’li yıllara kadar bunların üzeri ahşapmış. 1970’li yıllardan sonra köy derneği ve İstanbul’da hayırseverlerin yardımıyla bunların üzeri betonarme olarak değiştirilmiş" şeklinde konuştu. Güzel,köy camisinin ise Akseki'nin en eski ahşap camilerinden biri olduğunu ve 2005 yılında koruma altına alındığını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: