Düğün kelimesi, topluca yapılan ve kutlama veya eğlence içeren bir eylemin isim olarak ifadesidir. Kökeni Eski Türkçe'deki tüg kelimesidir. Uygurcada bağlamak anlamına gelen tügün kelimesinden gelir. Bağ, akit, düğüm kelimeleri ile de anılır.
Birçok kelime düğün eş anlamlısı olarak onun yerine cümle içinde kullanılabilir. Ancak hangi nedenle ve amaçla kullanıldığını bilmek gerekir. Yerine koyulmak istenen eş anlamlı kelime buna göre seçilir.
Türk Dil Kurumu düğün kelimesinin anlamları için iki tanım yapar. Bu tanımlar ve tanımlar doğrultusunda verilen örnekler şunlardır:
Mecaz anlamını açıklayan tanım ise şudur:
Tören, cemiyet, eğlence kelimeleri düğünün eş anlamlısı kelimeler arasındadır. Evlenme amacıyla yapılan, farklı yörelerde ve bölgelerde farklı adetleri olan eğlence amaçlı ve şarkılı, türkülü evlenme törenlerine düğün denir.
Bu kelime başka bazı kelimelerle bir araya gelerek yeni anlamlar içeren birleşik kelimeler oluşturur. Örnek olarak şunlar gösterilebilir:
Düğün alayı, düğün dernek, düğün hamamı, sünnet düğünü, düğün pilavı, düğün evi, düğün çiçeği…
Bir kelimenin anlamını pekiştirmek için o kelimeyi cümle içinde kullanmak gerekir. Bu sayede kelimenin hangi anlamında kullanıldığı da anlaşılabilir. Düğün kelimesi ve eş anlamlıları ile kurulan bazı örnek atasözleri, deyimler ve cümleler şunlardır: