Düğün sezonunda altın grevi korkusu

Altında grev korkusu yaşanmaya başlandı.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü çalışanları 1988 yılından bu yana ilk kez grev kararı alırken, piyasalarda da kara borsa endişesi yaşanmaya başlandı.

Milliyet'ten Mithat yurdakul'un haberine göre İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu greve gidilmesini beklemediğini belirterek, “Velev ki grev oldu. 7-8 Ağustos gibi Ramazan Bayramı başlıyor. Eylül sonuna kadar anormal bir düğün sezonu olacak. Uyanıklar karaborsa yapar. Cumhuriyet altınını bire bir taklit eden kalpazanlar çıkar” dedi.

Reklam
Reklam

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde devam eden toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı. Karar 17 Haziran’da ilan edildi. İlanın asılmasıyla grev için de 45 gün süre başladı.

Yetkililer bu sürenin başlamasının grevin başlaması anlamına gelmediğine işaret ederek, sendikayla görüşmelerin süreceğini vurguladı. Süre sonunda sendika ile anlaşılamazsa darphanede altın basımı duracak. Greve gidilmesi halinde, altın basımının durması, altın ticaretinin en yoğun olduğu düğün mevsimine denk gelecek.
Grev kararını asan Basın-İş Başkanı Yakup Akkaya yaptığı açıklamada, Darphane işçilerinini ücretlerinin yanı sıra çalışma ortamının da iyileştirilmesini istediklerini belirterek, “Çalışanlar atölyelerine gidinceye kadar tuvalet ihtiyaçlarını karşılayıncaya kadar potansiyel hırsız muhammelesi görüyorlar” dedi.
Altın fiyatlarının yükseldiği dönemdeki Darphane’yi suçlayan ifadelere dikkati çeken Akkaya, “‘Cumhuriyet altınının fiyatı artıyor, darphane işçisi eylem yapıyor, iş engellenip üretim yapılmıyor’ gibi iddialar külliyen yalan. Darphanede çalışırken üretimi engelleyici eylemde bulunmadık” dedi.

Reklam
Reklam

ALTIN BASANA PRİM ÖDENSİN
Darphane’de grevin ufakta görünmesi fiyatlar konusunda da endişe yarattı. Darphane’nin mayıs sonu itibarıyla 50 tonluk Cumhuriyet altını serisi baskısı yaptığını ifade eden Alaattin Kameroğlu, bugünkü altın fiyatları ve dolar kuru üzerinden yaklaşık 50 milyon TL’nin üzerinde bir miktarın işçilik olarak sektörden Darphane’nin kasasına girdiğini söyledi. Gümrükçü ve Maliyeci gibi pekçok memura prim ödendiğine işaret eden Kameroğlu, aynı şeyin Darphane çalışanları için de yapılabileceğini söyledi.