DİYARBAKIR (İHA) - Güneydoğu'da yapılan düğünlerde havaya savrulan yüksek miktarlardaki paralar, Maliye'nin iştahını kabarttı.
Kayıt dışı vergiyi önlemek için sıkı bir çalışma başlatan Diyarbakır Defterdarlığı, eğlence merkezleri ve düğünlere ani baskınlar düzenleyerek, kayıt dışı mükellefleri tespit ediyor. Vergi kaydı bulunmayan bin 700 mükellef tespit ettiklerini söyleyen Diyarbakır Defterdarı Mehmet Adil Tekin, "Gelen şikayetlerde, düğünlerde yüksek miktarda paraların atıldığından söz ediliyor" dedi.
Kayıt dışı ekonomiye meydan vermemek için mükelleflere yönelik sıkı bir çalışma başlatan Maliye Bakanlığı'na bağlı ekipler, Diyarbakır'da düğün ve eğlence merkezlerini mercek altında tutuyor. Güneydoğu'da yapılan düğünlerde havaya savrulan yüksek miktarlardaki paraları göz önüne alan Maliye'ye bağlı ekipler, gece düğünlere ani baskınlar düzenliyor.
Düğün salonu işletmeleri ve düğün sahiplerinden, yapılan harcamalar ile ilgili bilgi alan ekipler, düğünlerde paraların kimler tarafından atıldığını ve bu paraların kimlere, ne şekilde aktarıldığını araştırıyor. Düğünlerde atılan paraları toplayan saz ekipleri, maliyecileri karşılarında görünce şaşkına dönerken, para sayımı sırasında görüntü alınmaması için kameralara tepki gösteriyorlar.
Gece yapılan baskınlarda vergi kaydı olmadığı tespit edilenler mükelleflendirilirken, havai fişek gösterisi yapan işletmelerin de kaydı yapılıyor.
ALO 189 TELEFON HATTINA EN ÇOK DÜĞÜN İHBARLARI GELİYOR Kayıt dışı vergiyi önlemeye yönelik son 1 yıl içerisinde Diyarbakır'da 16 bin 500 mükellefin denetlendiğini söyleyen Defterdar Mehmet Adil Tekin, "2005 yılı içerisindeki planlı çalışmaların başında vergi denetimi ve tahsilat çalışmaları gelmektedir. 2004 yılı çalışmalarımızın bir devamı olan kayıtsız mükelleflere yönelik yapılan etkin çalışmalar sonucunda, 16 bin 500 mükellef denetlendi. Vergi dairesine hiç kaydı bulunmayan bin 700 mükellef tespit ettik. Denetim ve tahsilata son derece önem veriyoruz. Kayıt dışına meydan vermemek için, kollektif halinde çalışmamız var, bu konuda eğitilmiş arkadaşlarımızdan oluşan özel yoklama biriminde görev yapan memurlarımız var. Diyarbakır, büyük bir nüfusa sahip olduğu için denetimlerimizi yaparken, bir yandan da vatandaşlarımızı eğiterek onların eksiklerini tamamlıyoruz. Alo 189 telefon ihbar hattına isimleri verilen düğün salonları ve özel spor tesislerinin yanı sıra eğlence merkezleri, lokanta ve otel gibi yerlerde denetimlerimizi sıkça yapıyoruz. Gelen ihbarların birçoğunda, düğünlerde yüksek miktarlarda paraların atıldığından söz ediliyor. Düğün salonu işletenlerin aldıkları ücret karşılığında belgelerini vermedikleri söyleniyor. Kayıt dışı vergiyi önlemek için çalışmalarımız devam edecektir" şeklinde konuştu.
Özel eğitilmiş ekiplerle vergi kaçıranlara yönelik sıkı bir denetim başlatan Diyarbakır Defterdarlığı, kayıt dışı ekonominin önüne geçmeyi hedefliyor.