Dülük Antik Kenti turizme kazandırılıyor

GAZİANTEP (İHA) - Dünyanın en eski yerleşim merkezi olarak bilinen Gaziantep'teki Dülük (Doliche) Antik Kenti'nin turizme kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Şehitkamil Belediyesi arasında protokol imzalandı.

Şehitkamil Belediyesi'nde düzenlenen imza törenine Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Beledilye Başkanı Asım Güzelbey, Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Mehmet Önal, Dülük Antik Kenti'ndeki kazı çalışmasını yürüten Almanya'nın Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engelbert Winter ile ilgililer katıldı. Şehitkamil Belediyesi'nin, "Kültürlerin Kavşak Noktasında Bir Antik Şehir: Doliche" adını verdiği sosyal sorumluluk projesi; Dülük Antik Kenti'nde yürütülen kazıya destek olmayı, antik kentte çevre düzenleme çalışmaları yapmayı ve antik kentin tanıtımı için çeşitli faaliyetler gerçekleştirmeyi öngörüyor.

Reklam
Reklam

Törende, Dülük Antik Kenti'nde kazı çalışması yürüten Almanya'nın Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engelbert Winter, çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Winter, Dülük Antik Kenti'nin 600 bin yıla varan tarihi geçmişiyle dünyadaki en önemli antik yerleşim merkezlerinden birisi olduğunu belirterek, antik kentin keşfedilmeyi bekleyen bir hazine konumunda bulunduğunu ve çalışmaları sonucunda çok önemli bir turizm merkezi olacağını kaydetti. Winter, "Kazı çalışmalarımızda, dünyanın ilgisini buraya çekecek önemli bulgulara ulaştık. Bundan sonraki yapacağımız çalışmalarla da yeni kalıntılar ortaya çıkaracağız ve bunları restore edip tüm dünyaya tanıtacağız. Bu çalışmalar sonucunda da Dülük, çok önemli bir turizm merkezi olacak" dedi.

Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı da, Belediyeler Yasası'nın emlak vergisi gelirlerinin yüzde 10'unu tarihi ve kültürel miras için harcanmasını öngördüğünü ifade ederek, "Biz de bu harcamayı Dülük Antik Kenti için yapmaya karar verdik. Dülük Antik Kenti için 'Zeugma kadar heyecan verici' deniyor. Madem öyle, o zaman burayı Gaziantep turizmine kazandırmamız gerekir. Yürüteceğimiz çalışmalarla, Dülük Antik Kenti'ni en kısa sürede turizme kazandırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Mehmet Önal ise, birçok eksiklik nedeniyle Dülük Antik Kenti'ni turistlere gezdiremediklerinden şikayetçi oldu. Dülük Antik Kenti'nin çok eski bir yerleşim merkezi olmasının yanında değişik dini inançların da merkezi olduğunu belirten Önal, "Dülük Antik Kenti'nde birçok çalışma yapılmasını öngören protokolün imzalandığı bugün, aslında Dülük için bayram günü" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Özkarslı ve Önal protokolü imzaladı.