Dumansız yangınla mücadelede yeni teknoloji

BURSA (İHA) - Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, dumansız yangın olarak bilinen ormanların böcekler tarafından istila edilmesine karşı yeni bir sistemi hayata geçirdi. Son teknolojiden faydalanılan sistemle, tabiata son derece zararlı olan kimyasal yöntemler terk edilerek, biyolojik ve mekanik mücadele başlatılacak.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nde yapılan toplantıda, yangınlardan sonra ormanlara en büyük zararı veren böcek istilalarıyla mücadelede geliştirilen yeni sistem tanıtıldı. Bölgede 754 bin hektar orman olduğunu ve 40 bin hektarlık kısmının böceklerin ciddi tehdidi altında olduğunu belirten Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, yeni sistemle böcek saldırılarına son verileceğini vurguladı. İlaçlamanın tabiatı katlettiğini bildiren Girgin, "Artık böceklerle mücadelede kimyevi ilaçlar yok. Bunun yerine biyolojik ve mekanik sistemleri getiriyoruz. Böylece, mekanik sistem ile toplam bin 400'lük hektar alana kurduğumuz 2 bin 800 adet ağaç tuzağıyla böcekleri yakalayarak, yakarak yok ediyoruz. Biyoteknik mücadelede ise, böceklerin çiftleşmek için salgıladığı kokuyu salgılayan, içerisinde feromon ilacı bulunan düzeneğimiz, kandırarak kendi içine çektiği böcekleri yok ediyor. 200 adet feromon düzeneğini böceklerin uçma dönemlerinden 1 hafta önce ağaçlara 10 metre uzaklıkta yerleştirip böcekleri imha ettik. Şu ana kadar 200 bin böceği yok ettik. Biyolojik sistemle de böcekleri yok edecek türlerin çoğalmasına yardımcı oluyoruz. Bu çerçevede ormanlara 2 bin 100 adet kuş yuvası yaptık. Bunun yanında adacık modelimiz de var. 170 adacık tuzağımız şu an aktif durumda" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Böceklerin 2 sene içerisinde bölgedeki tüm ormanları kurutacak olduklarına dikkat çeken Girgin, zararlı böceklerin çam kese böceği, kırmızımtırak sarı çalı antenli yaprak arısı, on iki dişli kubuk böceği, küçük ve büyük orman bahçıvanı, göknar küçük ve büyük kabuk böceği, adi ökse otu böceği olduğunu anlattı.