Soğukkanlı olup da gördüğü yüksek fiyattan bile verilmeyen hisselerin, gelişen bir kriz nedeniyle sert düşüşlerinde ciddi kâr avantajları kaçırılmış olur. Ancak, gelip-geçici olması muhtemel bir kriz nedeniyle ilk anda verilmemiş olan hisseleri, fazlaca panikleyip de görülen en düşük fiyatlarda bile satmak kalıcı bir zarar yaratır. İşte son bir iki gün içinde bu yaşandı.
Çarşamba günü ikinci seans ortasında düşen Suriye top mermileri ile birlikte başlayan realize, Perşembe günü paniğe dönüşen satışlar getirdi. Öyle ki, bazı hisselerde bu düşüş hacim olmamasına rağmen yüzdesel olarak ciddi boyutlara ulaştı. Zaten düşüş oranının yüksek olmasının nedeni hacim düşüklüğünden kaynaklanıyor. Panik ortamlarında alıcılar bir anda kayboluyor. Çok fazla olmayan bir adetin bile satılmaya kalkılması halinde, bu satış adetini karşılayacak alıcılar ancak bir kaç kademede bulunmasından ötürü, yatırımcı verip de çıkmak isteyince düşüş hızlı ve yüksek oranlı oluyor.
Panik Ortamlarında Açılış Seanslarına Dikkat Edin!
Borsada panik kötü bir haber ya da gelişme karşısında yatırımcının elindeki hisseleri korku ile satmaya kalkışmasının yanında, bazen de ani çıkan iyi bir haberle sert bir alım dalgasının gelmesi üzerine ''Ne alayım?'' şeklindeki düşüncenin yansımasında da olur!
İşte böyle günlerde birinci ve ikinci seans başlarında gerçekleşen açılış seanslarına çok dikkat ediniz. Biliyorsunuz açılış seanslarında yatırımcılar düşüncelerindeki fiyatlara göre alım ya da satım emirlerini yollarlar. Emirler sistemde buluşur ve tek bir açılış fiyatında uzlaşma olur. O fiyatta uygun alım ya da satım yollamış olanlar öncelikli olarak işlemlerini gerçekleştirmiş olurlar.
Bu işlemlerde yatırımcı elindeki hisseyi illahaki satmak istiyor ya da illahaki o hisseyi almak istiyorsa, niyetine göre taban veya tavan fiyatla alış-satış yolluyor. Nasılsa aradaki ilk uzlaşma fiyatından satarım ya da alırım diye düşünülüyor. Lakin, panik ortamlarında açılışlarda bazen, özellikle likiditesi düşük hisselerde alıcı veya satıcı olmayabiliyor. Bu takdirde taban fiyatla yollayıp, nasılsa tabana kadar aradaki gelen alış fiyatlarından satarım diye düşünülen hisseleriniz, alıcı gelmemesi nedeniyle bir anda taban olabiliyor!
Dün ikinci seans başında böyle görüntüler oluştuğunu gördüm. Bazı hisseler ilk seans kapanışlarına göre % 10'dan fazla düşerek taban açılışlar yaptılar. Nedeni de bu anlattığım sebepten kaynaklandı. Yani korku ile satmak isteyenler taban fiyat yazıp da nasılsa tabana kadar arada bir fiyattan satılır, böylece öncelik bende olur diye satış yolladıklarında, aynı panik nedeniyle alıcı olmayabileceğini düşünemiyorlar. İşte dün bu sebeple bazı hisseler taban oldu. Normal seansın başlaması ile birlikte de, taban fiyata göre % 5-10 yükselişler yaşandı. Tabii olan hissesi satılan yatırımcıya oluyor.
Aynı durum bazen de alım işlemlerinde olur. Mesela seans öncesinde not arttırımı haberi çıksa, sonraki açılış seansında tavana alışlar yollanabilir. Böyle yaptığınızda, ilgili hissede satıcının olmaması halinde tavana alış yollayabileceğinizi ve normal seansa göre çok yüksek bir maliyetle alış yapabileceğinizi bilmenizi isterim. Açılış seanslarındaki bu hatalı düşünceler nedeniyle de, bazı hisselerde dip ya da tavan fiyatlar görülebiliyor. Lütfen bu işlemlerinizde çok dikkatli olunuz.
ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Açıklanacak.
Bugünün önemli verilerinden bir tanesi bu olacak. Veriye göre destek - direnç tablosunda dikkat çektiğim Dow endeks hedeflerini görebiliriz.
İMKB Normale Dönecektir.
TBMM'de kabul edilen tezkereye rağmen, ortamın yatışmasını bekliyorum. Suriye'den beklediğim şekilde özür ve ılımlı açıklamalar geldi. Tüm dış çevrelerden Türkiye'nin haklılığına dikkat çekildi. Ama itidal çağrıları yapıldı. Dün gece Putin'in beklenmeyen şekilde devreye girmesi ile BM nezdinde Suriye'ye beklenenden sert bir uyarı yapıldı. Artık havanın yatışmasını bekliyorum.
Dün yaşanan panik esnasında hisselerini satanların, bugün ortamın yatıştığını görmeleri üzerine, sattıkları hisseleri geri almak istemeleri normal olur. Bana göre toparlanmanın olması normaldir. Sadece dün gerçekleşen çok düşük fiyatlarla alanlar nedeniyle yükselişin durduğu düşünüldüğü zamanlarda düşük maliyetlilerin gün içi kâr realizelerini görebiliriz.
Aydın Eroğlu