Nobel ödülü kazanmış bir tespittir” yanıtı geldi.
Dunning-Kruger Sendromu psikiyatride “cahil cesareti” diye tanımlanıyor.
MHP Genel Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye söylediği “Onu tıp dünyasına havale ediyorum” sözlerine yanıt verdi. Vural, Erdoğan’a psikiyatride “cahil cesareti” olarak da tanımlanan “Dunning-Kruger” tanısını koydu. Vural, Bahçeli’nin “MHP sıralarına bir metreden fazla yaklaşan ne olacağını görecek” sözlerine, “Metre konusu deneme-yanılma yöntemiyle anlaşılacak. MHP’ye yapılan saldırı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yapılmıştır. Bunların altında kalacak değiliz. Misliyle karşılığını veririz” diye açıklık getirdi. Meclis’te, “Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu” üyeleriyle basın toplantısı düzenleyen Vural, şunları söyledi:
Duygusuzmuşsun
“Maalesef Başbakan bilmediği konularda ahkam kesmeyi çok seviyor. Bizim ifadelerimize karşı, tıp dünyasına havale etmiş. Kendisi hangi raporlara sahip bilmiyorum açıkcası. Ben teşhisimi koydum ‘Dunning-Kruger Sendromu’. Nobel ödülü kazanmış bir tespittir. Bilmediğini söylediği konularla ilgili bir takım yakıştırmalar yapıyorsa ve bu konuları çok biliyormuş gibi söylüyorsa Dunning-Kruger sendromludur. Bu tıbbi bir tespit değil, sosyolojik bir tespittir. Nasıl TEKEL işçilerine ideolojik diyorsa, nasıl ‘Kriz teğet geçti’ diyorsa ve bunu da cesaretle söylüyorsa, sendroma yakalanmıştır. Eş, cinsiyet üzerinden yapılan tartışmalar doğru değil. Bülent Arınç’ın Meclis Başkanvekili’ne davranışı cinsiyet üzerinden değerlendirilmiştir. Arınç ‘Hanım olduğu için duygusal bir açıklama yapmış’ diyor. Peki sen, gözyaşı dökerken, rol yapıyormuşsun, duygusuzmuşsun. Hayır o Meclis Başkanvekili.”
Nobel almışlardı
Cornell University’de görevli psikologlar Justin Kruger ve David Dunning’in tarihe geçmelerine ve 2000’de Nobel almalarına neden olan tanı, “Cahil cesareti” olarak tanımlanıyor. Teorileri özetle, “cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır” diyor. Araştırmalar sonucunda şu bulgulara ulaşılmış:
Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.
Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.
Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.
Nitelikleri, eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.