23 tonluk Çin roketi Dünya’ya düşüyor! Türkiye de tehlikede mi? Türkiye Uzay Ajansı'ndan (TUA) açıklama geldi

Dünyada Çin roketi alarmı verildi. Pazartesi günü uzay istasyonunun son parçasını göndermek için fırlatılan Long March-5B Y4 roketinin 23 tonluk parçası, kontrolsüz şekilde Dünya'ya doğru düşüşe geçti. Uzmanlar 10 katlı bina yüksekliğindeki roketin nereye düşebileceğini söylemek için erken olduğunu söylüyor, yani roketin nereye düşeceğini henüz kimse bilmiyor ancak ihtimaller arasında Türkiye var. Korkutan bu gelişme akıllara herkesin hatırlayacağı bir olayı getirdi. TUA da açıklama yaptı.

Çin uzay araştırmalarında hız kazandı. Yakında kendi uzay istasyonu Tiangong'u kullanmaya başlamayı planlayan ülke, bunun için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda pazartesi günü Long March-5B Y4 roketiyle birlikte uzay istasyonunun son parçası olan Mengtian modülünü gönderdi. Her şey buraya kadar normaldi. Ancak bugün dünyada Çin roketi alarmı verildi. Çünkü Long March-5B Y4 roketinin 23 tonluk parçası, kontrolsüz bir şekilde, yaşadığımız gezegene, yani Dünya’ya düşüyor!

NEREYE DÜŞECEĞİNİ KİMSE BİLMİYOR

Insider'ın haberine göre, çoğu modern roket itme gücünü kullanarak kendilerini Pasifik Okyanusu'nun uzak bir yerine düşürmek için tasarlanıyor. Ancak Long March 5B böyle bir roket değil. Bu yüzden roketin önümüzdeki iki gün içerisinde Dünya'ya düşeceği tahmin ediliyor. Kontrolsüz olan roket gövdesinin tam olarak nereye düşeceğini ise kimse bilmiyor.

Reklam
Reklam

HARİTA PAYLAŞILDI

Çin roketiyle ilgili bir tweet atan Aerospace Corporation, bir harita paylaştı. Haritaya göre, roketin düşebileceği yerlerin ihtimalleri arasında Türkiye de var. Ancak anlamlı bir tahmin yapabilmek için henüz erken olduğu aşikar.

Öte yandan Aerospace Corporation'ın roketin düşebileceği noktalara ilişkin son paylaştığı tahmin haritasında Türkiye'nin yer almadığı görüldü.

TÜRKİYE UZAY AJANSINDAN AÇIKLAMA GELDİ

Söz konusu fırlatma aracının Türkiye'ye düşeceği yönündeki çeşitli haberlere karşılık Türkiye Uzay Ajansı'nın (TUA) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Long March 5B fırlatma aracının dünyaya geri dönüş yörünge parametreleri hakkında resmi duyuru henüz yapılmamıştır. Çin tarafından fırlatma aracının inişi hakkında kesin tahminler gerekli durumda verilecektir."

Açıklamada, TUA'nın CNSA ile iletişim halinde olduğu ve karışıklığa meydan vermemek adına ancak resmi ve güncel bilginin paylaşılacağı bildirildi.

ROKET PARÇALARI YAĞABİLİR

Kabaca 10 katlı bir bina büyüklüğündeki Long March roketinin gövdesinin sadece ne kadarının Dünya'ya çarpacağının tahmin edebileceği belirtildi. Ancak tam bir hesaplama yapmak son derece güç. Tam olarak nereye düşebileceğini söylemek için henüz çok erken olan roketin, uzmanlara göre bir kısmı muhtemelen atmosferde ilerlerken yanacak. Ancak roket gövdesi tamamen parçalanamayacak kadar büyük. Büyük olasılıkla parçalar halinde düşecek.

Reklam
Reklam

YİNE AYNI SENARYO, YİNE ÇİN! AKILLARA O OLAY GELDİ

Bu olay, bir Çin roketinin dünyayı alarma geçirdiği ilk olay değil. Herkesin hatırlayacağı olay ise 2021'de meydana geldi. Tiangong uzay istasyonunun Tianhe olarak bilinen çekirdek modülünü taşımak üzere 29 Nisan'da fırlatılan ikinci Long March 5B roketi kontrolden çıktı. Roketin birçok araştırmacı tarafından Dünya'ya düşeceği açıklandı. Türkiye de birçok kentiyle risk altındaki ülkeler arasında gösterildi. Tüm dünyanın korkmasına neden olan Çin roketi Mayıs 2021'de Hint Okyanusu'na düşerek ise birçok insana rahat nefes aldırdı.

Anahtar Kelimeler: