Dünya Aşı Haftası

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Komitesi tarafından 22-27 Nisan 2013 tarihleri arasında "8. Avrupa Aşı...

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Komitesi tarafından 22-27 Nisan 2013 tarihleri arasında "8. Avrupa Aşı Haftası" düzenlenmesi kararlaştırıldığı, Avrupa Aşı Haftası'nın, bu yıldan itibaren kutlanmaya başlanacak olan "Dünya Aşı Haftası"nın bir parçası olarak kutlanacağı bildirildi.

Kayseri Valiliğinden yapılan açıklamada, ''Bu yıl düzenlenecek etkinliklere DSÖ Avrupa Bölge Ofis'ine bağlı 53 ülkenin tamamı katılacak olup, dünya genelinde ise katılımcı ülke sayısının oldukça yüksek sayıya ulaşması beklenmektedir. 1. Dünya Aşı Haftası'nın teması, bu yıl için kızamık vakalarındaki artışa dikkat çekerek dünya ülkelerinin 'Kızamık, Kızamıkçık ve Konjenital Kızamıkçık Sendromu Eliminasyonu'na hız vermelerini sağlamak olarak belirlenmiştir. 1. Dünya Aşı Haftasında ana tema bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak olarak belirlenmiştir. İkinci bir amaç da, aşı ile önlenebilir hastalıkların komplikasyonlarından etkilenmiş insanların olduğunu ortaya koyarak aşılanmanın önemini vurgulamak olarak belirlenmiştir'' denildi.

Reklam
Reklam

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılması yoluyla geliştirilen biyolojik maddelere 'Aşı' denildiği vurgulanan açıklamada, ''İnsanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Aşılama ile difteri-boğmaca-tetanoz hastalıklarından, çocuk felcinden, Hepatit B’ye bağlı sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, veremden, kızamıktan, SSPE (subakutsklerozanpanensefalit) hastalığından, kızamıkçık ve kabakulak, Hepatit A ve Suçiçeğinden korunma sağlanmaktadır. Aşılar Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlık Evleri ve Devlet Hastanelerinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır'' ifadelerine yer verildi.

Reklam
Reklam

Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanmasının çok önemli olduğu vurgulanan açıklamada, aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumların, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterdiğini, bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanların da korunduğu ifade edildi.

Açıklamada, ''Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Bunun dışında sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip ve pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinlerde sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır. Ülkemizde ileri yaş nüfusunun giderek artması nedeniyle kronik hastalıklar ve kanserlerde de buna bağlı bir artış meydana gelmekte olup bu durum erişkin bağışıklamasının giderek daha da ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle erişkinler de kendileri için uygun aşılanma konusunda mutlaka bir hekime danışmalıdır'' denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: