Dünya Astım Günü

RİZE (AA) - Rize'de, Dünya Astım Günü dolayısıyla vatandaşlara yönelik "Astım" konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

RİZE - Rize'de, Dünya Astım Günü dolayısıyla vatandaşlara yönelik "Astım" konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya, Rize Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. İlker Dilber, sağlık personeli, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Toplantıda, ​Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İmmünoloji ve Alerjik Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adile Berna Dursun, "Erişkinlerde Astım", Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Orhan ise "Çocuklarda Astım" konulu sunum yaptı. Prof. Dr. Dursun, astımın kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirterek, "Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir" dedi. Astımlı hastayı kontrol altında almak için yapılması gerekenlere ilişkin de bilgi veren Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı her geçen gün artmakla birlikte halen istenen düzeyde değildir. Halen 4 astımlıdan 1'i yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra sigara dumanı, alerjik maddeler, kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir." Prof. Dr. Orhan, astım hastalığının genel olarak çocukluktan başlayabileceğine dikkati çekerek, "Hangi yaşta başlayacağını bilemeyiz ama çoğunlukta çocuklukta başlayan bir hastalıktır. Bunun en önemli etkenleri gribal solunum yolu enfeksiyonları, ev içi ve dışı hava kirliliği, egzoz, kömür gibi çevre koşullarıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: