Dünya Astım Günü Çerçevesinde “rahat Bir Nefes, Aktif Bir Yaşam” Konulu Konferans Yapıldı

Dünya Astım Günü çerçevesinde “Rahat Bir Nefes, Aktif Bir Yaşam” konulu konferans düzenlendi.Zonguldak Genel Maden...

Dünya Astım Günü çerçevesinde “Rahat Bir Nefes, Aktif Bir Yaşam” konulu konferans düzenlendi.

Zonguldak Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Salonunda Halk Sağlığı Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şubesi, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi ve Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi işbirliğiyle Dünya Astım Günü kapsamında “Rahat Bir Nefes, Aktif Bir Yaşam” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şube Müdürü Esin İlhan, Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Reklam
Reklam

Konferansta, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şube Müdürü Esin İlhan’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Ardından konferans katılan konuşmacı BEÜ Tıp Fakültesi araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Meltem Tor tarafından “Rahat Bir Nefes, Aktif Bir Yaşam” konulu konferans gerçekleştirdi. Tor, “Astım tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığıdır. Astım, havayollarının uzun süreli müzmin, kronik iltihabıdır. Akciğer içi hava yollarında düzenlenebilen bir daralma gözlenir. Hava yollarında hassasiyet artışı vardır. Dünyada tüm yaş gruplarında her iki cinste de görülen bir hastalıktır. 300 milyon astımlı hasta vardır. Türkiye’de astım erişkinlerin yüzde 2-11’de, çocukların yüzde 8-18’inde astım vardır. Astımın tanısı, şikayet ve belirtilerin öğrenilmesi, muayene, nefes ölçümü, röntgen, kan ve allerji testi ile olur. Astım tanısında belirtilerin özellikleri tekrarlayıcı karakterde nöbetler halinde, daha çok gece ya da sabaha karşı, kendiliğinden ya da ilaçlarla hafifler ya da kaybolur, şikayetlerin olmadığı dönemler vardır mevsimsel değişkenlik gösterebilir, bazı faktörlerle allerjen, tahriş edici maddeler, egzersiz, stres gibi şeylerle tekrar başlar. Astımı tetikleyen nedenler ise, allerjenler, mesleksel etkenler, sigara, ev içi ve dışı hava kirliliği, infeksiyonlar, müzmin üst solunum yolu hastalıkları, gastroözofagial reflü, psikolojik faktörler, ilaçlar ve besinlerdir. Obezite de astım hastalığını tetikleyebiliyor. Bölgemizde en önemli sorunlardan bir tanesi hava kirliliği. Astım hastalığı olan insanlar bu hava kirliliğine maruz kalabiliyor” dedi.

Reklam
Reklam

Konuşmanın ardından BEÜ Tıp Fakültesi araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Meltem Tor konferansa katılanlara astım ile ilgili sinevizyon gösterisi gerçekleştirdi.

Daha sonra Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi çalışanları tarafından öğrencilere ve davetlilere ücretsiz solunum fonksiyon testi yapıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: