Dünya Bankası başkanlığı yine ABD adayının oldu

Küresel finans kuruluşunun yönetimi için düzenlenen ilk 'çok adaylı' seçimi, ABD'nin adayı Jim Yong Kim kazandı. Bazı ülkelerin Kim'e karşı aday göstermesi, ABD hakimiyetinin kırılmasına yönelik bir girişim olarak yorumlanmıştı.

Dünya Bankası Başkanlığı'na ABD'nin adayı Jim Yong Kim seçildi.

Kim, 30 Haziran'da görevi 2007'den bu yana kuruluşun başkanlığını yapan Robert Zoellick'ten devralacak.

Seçim, Dünya Bankası'nın tarihindeki ilk 'çok adaylı' mücadele olması açısından dikkate değerdi.

Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala'nın görevin diğer adayı olması, ABD'nin kuruluş üzerindeki hakimiyetine ilk meydan okuma olarak yorumlanıyordu.

Seçim öncesi ülkesinin yeni bütçesini açıklayan Okonjo-Iweala, "kararın liyakat temelinde alınmadığını biliyorsunuz. Siyasi ağırlık ve oy hisseleri doğrultusunda karar veriliyor, dolayısıyla da görevi ABD alacak" dedi, ancak en azından sürecin değişmesi için ivme yaratabildiği için memnun olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Üçüncü aday Kolombiyalı Jose Antonio Ocampo da cuma günü yarıştan çekilirken seçim sürecinin 'siyasi' olduğundan yakınmıştı. Ocampo seçim için Okonjo-Iweala'yı destekleyeceğini duyurmuştu.

ABD hakimiyetini kırma girişimi

1944'de kurulmasından bu yana, Dünya Bankası'nın başkanlığına hep ABD'nin aday gösterdiği isim getirildi.

Benzer bir gelenek doğrultusunda, Banka'nın faaliyetlerini tamamlayan Uluslararası Para Fonu'nun başkanlığına da daima bir Avrupalı getiriliyor.

Ancak dünya ekonomisi küreselleşirken, özellikle gelişmekte olan ülkeler bu kurumların yönetim kademelerini rekabete açmak üzere baskıyı giderek yoğunlaştırıyor.

Özellikle Çin, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika gibi ülkeler, bu çağrıların başını çekiyor.

Dünya Bankası'nın bu yıl çok adaylı bir seçim süreci yaşaması da bunun kanıtı.

IMF'ye geçen yıl yeni başkan seçme sürecinde bu gelenek kırılmaya çalışılmış, ancak sonuçta IMF'nin başına da yine bir Avrupalı olan Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde seçilmişti.

Geçen yıl IMF başkanlığı için Lagarde ile girdiği yarışı kaybeden Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens da Dünya Bankası başkanının önceden düzenlenmiş kurallara göre değil, liyakat temelinde seçilmesi gerektiğini dile getiriyordu.

Reklam
Reklam

Nijeryalı 'alternatif aday' Okonjo-Iweala'ya destek veren Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan seçim öncesinde yaptığı açıklamada, "Dünyanın ganimetleri artık Avrupa ve ABD'nin dumanaltı odalarında paylaşılmıyor" dedi.

Ancak Gordhan, Dünya Bankası'nın 25 üyeli yönetim kurulu kararı verirken 'yerleşik güçlerin' hakim olabileceğini itiraf etti.

Avrupa ülkeleri ve Japonya'nın temsilcileri, kurul oylarının yüzde 54'üne sahip.

Yeni başkan sağlık sektöründen

Jim Yong Kim Dünya Bankası Başkanı sıfatıyla, ekonomist ve kalkınma uzmanlarından oluşan 9.000 kişilik bir ekip ile geçen yıl itibariyle 258 milyar dolara ulaşan bir kredi portföyünü yönetecek.

52 yaşındaki Kim son üç yıldır da New Hampshire'da bulunan ABD'nin en saygın eğitim kurumlarından Dartmouth College'ın yöneticisiydi.

Seul doğumlu olan ve ABD'ye beş yaşında giden Kim, uzun süre küresel sağlık alanında çalıştı.

Aslen doktor olan Kim, daha önce Dünya Sağlık Örgütü'nün HIV/AIDS birimini yönetti, ayrıca 1987'de sağlık alanında faaliyet gösteren yardım kuruluşu Partners in Health'in kuruluşuna önayak oldu.

Reklam
Reklam

ABD Başkanı Barack Obama tarafından aday gösterilmesi ise sürpriz olarak yorumlanmıştı.

Nijeryalı aday Ngozi Okonjo-Iweala ise daha önce Dünya Bankası'nda icra direktörlüğü yapmıştı.

57 yaşındaki Okonjo-Iweala ülkesinin yanı sıra Güney Afrika ve Angola'nın da desteğine sahipti.