Ankara - Dünya Bankası'nın ''Türkiye: Ülke Ekonomik Raporu''na göre, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) giriş süreci, yürütülen reformlar için itici güç olmaya devam edecek.
Dünya Bankası tarafından hazırlanan ''Türkiye: Ülke Ekonomik Raporu'' yayımlandı. Raporda, Türkiye'nin sergilediği ekonomik performans 2001 krizinden bu yana çok güçlü olduğu belirtilerek, Türkiye'nin AB'ye girişinin önemli ekonomik ve sosyal faydalar sağlayacağı ifade edildi.
Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecininin, ekonomik reformlara devam etmek, ekonomik istikrar ve artan büyüme için çapa olarak kullanma avantajına sahip olduğu kaydedilen raporda, geçen yıl artan petrol fiyatları ve buna bağlı olarak Türkiye'nin ithal ettiği enerji fiyatlarında yaşanan artışın etkisi ile cari işlemler açığının arttığı ve endişe kaynağı olarak görüldüğü belirtildi. Türkiye'nin AB ortalama yaşam standardına yaklaşmasının yapısal reformların hızına bağlı olduğu bildirilen raporda, makro ekonomik açıdan, yüksek faiz dışı fazla vermeyi öngören sıkı maliye politikası ile iç tasarrufların yatırımlara finanse etmesini sağlamanın önemli olduğu ifade edildi.
Türkiye'nin sürdüğü mali disiplinin harcamaları makul bir düzeyde tutulmasından ziyade gelir artırmaya odaklandığı bildirilen raporda, bütçe birliğinin kalitesinin güçlendirilmesinin Türkiye'nin AB sürecinde gelişmesine önemli katkıda bulunacağı ifade edildi.
AB'ye girişe hazırlanan Türkiye'nin işgücü piyasa performansı bir endişe kaynağı olduğu ifade edilen raporda, Türkiye'nin son 10 yılda yüzde 1'den daha fazla istihdam olanağı yaratırken, bu oran hızla artan işgücünü karşılamaktan uzak olduğu kaydedildi.
Raporda, çalışanlardan alınan verginin yüksek olduğu ve bu durumun kayıtlı sektörde iş ortamının yaratılmasına sekte vurduğu ifade edildi.