Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin zorlu bir sürece girmek üzere olduklarını ve büyümelerinin yavaşlayacağını tahmin ediyor.
Banka, ayrıca "Euro Bölgesi'ndeki borç krizi bu şekilde devam ederse, tüm dünya ekonomisinin bir belirsizlik dönemine girebileceğini" belirtti.
Dünya Bankası bu yıl gelişmekte olan ekonomilerin ortalama % 5,3 oranında büyüyeceğini öngördü.
Bu oran 2011 yılında % 6,1'di.
Dünya Bankası, ekonomileri gelişmekte olan devletleri, büyümeyi destekleyecek uzun vadeli önlemler almaya çağırdı.
Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri bölümü yöneticisi Hans Timmer ''Gelişmekte olan ülkeler, üretkenliklerini artırıcı reformlar ve altyapı yatırımları yapmalı. Uluslararası alandaki günlük değişimlere tepki vermek yerine uzun vadeli planlar yapmalılar'' dedi.
Dünya Bankası'nın uyarısı, Euro bölgesi borç krizinin İspanya ve İtalya'ya da sıçramasından endişe edilen günlerde geldi.
Bu ülkelerin borç yükleri hızla artıyor ve uzmanlar borçların geri ödenemeyebileceğini düşünüyor.
Salı günü İspanya'nın 10 yıllık tahvilleri % 6,81'lik bir orana ulaştı.
Bu tahvillerin 1999 yılından bu yana ulaştığı en yüksek oran. Bu arada İtalya'nın 10 yıllık tahvilleri de % 6,28'e yükseldi.
Geçtiğimiz hafta sonu İspanyol Bankaları 100 milyar euroluk bir kurtarma paketi almıştı.
Uzmanlar krizin bu şekilde devam etmesi durumunda, Avrupa'da yatırımların ve genel olarak talebin azalmasından endişe duyuyor.
Bu durum gelişmekte olan ülkelere, özellikle de Asya'ya zarar veriyor. Çünkü gelişmekte olan birçok ülke ekonomilerini Euro Bölgesi'ne yaptıkları ihracatlar üzerine kurmuş durumda.
Hans Timmer, ''Problemler ciddi ve gelişmekte olan ülkeler, Avrupa'nın daha uzun bir süre büyüme hızı artıramayacağını göz önünde bulundurarak hareket etmeli'' dedi.
Yönetici ayrıca Avrupa'da yeni bir krizin doğması olasılığı bulunduğunu ve gelişmekte olan ülkelerin bütün bu senaryolara hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in de büyüme hızının yavaşlamış oluşu herşeyi daha zor hale getiriyor.
Çin ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde % 8,1'lik bir oranda büyüdü. Bu Çin'de son üç yılda gözlemlenen en düşük büyüme hızı.
Çin'in ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturan ihracatlar son dönemde oldukça yavaşladı. Çünkü ekonomik krizde olan ABD ve Avrupa piyasalarından gelen talepler azaldı.
Ayrıca Çin mallarına olan yerel talep ihracattaki azalmayı dengeleyebilecek bir hızda artmadı.
Sonuç olarak Çin'in büyüme hızı gelecek günlerde daha da fazla düşebilir.
Dünya Bankası Çin ekonomisinin beklenenden daha fazla yavaşlamasının, Asya-Pasifik bölgesindeki ülkelerin ekonomileri için tehdit oluşturacağını kaydetti ve ''Çin'deki bir yavaşlama, ihracatta talep azlığı yaratarak bölgenin geri kalanına da yayılacaktır''dedi.