DİLDAR BAYKAN - Devlet Sanatçısı ve Türk orkestra şefi Gürer Aykal tarafından kurulan ve Japon orkestra şefi Seiji Mukaiyama tarafından yönetilen New Manhattan Sinfonietta Orkestrası'nın Türk-Japon dostluğuna adanan ''Dünya Barışı İçin Çağrı'' konseri, New York'un ünlü konser mekanlarından Carnegie Hall'da müzikseverlerle buluştu.
New York Türk-Amerikan Sanat Topluluğunun (TAASNY) da katkılarıyla şef Aykal tarafından kurulan New Manhattan Sinfonietta Orkestrası ilk performansını Türk- Japon dostluğuna adanan "Dünya Barışı İçin Çağrı" konseriyle yaptı.
Japon şef Mukaiyama'nın yönettiği, Türk, Amerikan ve Japonlar dahil birçok milletten 50'den fazla sanatçının yer aldığı konserin ilk bölümünde İran-Irak Savaşı'nda 1985'te İran'ın başkenti Tahran'da mahsur kalan Japonların Türk Hava Yolları (THY) uçağı ile kurtarılmasını anlatıldı.
İlk bölümün ardından söz konusu uçakta bulunan Japon Junichi Numata ile uçakta kabin görevlisi olarak görev yapan Manolya Komutan ve Ayşe Özalp sahneye çıkarak hatıralarını paylaştı. Numata, Türk halkına teşekkür ederken göz yaşlarına hakim olamadı.
- İkinci bölümde Ertuğrul Fırkateyni anlatıldı
Konserin ikinci bölümünde ise Türkiye ile Japonya dostluğunun başlangıç noktalarından biri kabul edilen Ertuğrul Fırkateyni'nin hikayesi dinleyicilerle buluştu.
Konserin son kısmında ise Ertuğrul Fırkateyni'ndeki denizciler için yazılan şarkı çocuklar ve büyükler tarafından oluşturulan koro tarafından seslendirildi.
Etkinliğe, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Alper Aktaş ve Japonya'nın Washington Büyükelçisi Shinsuke Sugiyama da katıldı. Konserden önce bir de resepsiyon verildi.
Carnegie Hall'u hıncahınç dolduran seyircilerden büyük alkış alan konserin ardından sanatçılar ve orkestranın kurucuları AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
- "Ertuğrul Fırkateyni'nin çok hüzünlü bir hikayesi var"
Orkestra Şefi ve konserin bestecisi Seiji Mukaiyama, orkestranın harika olduğunu belirterek, "Benim amacım bir kişi bile fazladan olsa mümkün olduğunca çok insana Türk-Japon dostluğunu ve bu barışı anlatabilmekti. Bunu bugün bir nebze başarabildiğimi düşünüyorum." diye konuştu.
"Ertuğrul Fırkateyni'nin çok hüzünlü bir hikayesi var." diyen Mukaiyama, teknolojinin bugünkü gibi olmadığı bir ortamda Ertuğrul'un yola çıktığını anlattı.
Türkiye'nin 1985'te 213 Japon için Tahran'a uçak gönderdiğine değinen Mukaiyama, "Ertuğrul faciasından yüz yıl kadar sonra Türkler yapılan iyiliği unutmadıklarını gösterdiler. Kendi hayatlarını, başkaları için hiçe sayan bu insanların hikayelerini bundan sonra da anlatmaya devam edeceğim." dedi.
Mukaiyama, dünyanın şu anda küçük ya da büyük gruplar arasındaki çatışmalara sahne olduğuna dikkati çekerek, "Bu çatışmaların daha da büyüyüp savaşlara yol açmaması gerekiyor. O yüzden bu dostluğu, zor durumda kalana yardım etme meziyetini mümkün olduğu kadar çok kişiye anlatmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
- "Baştan sona dünyada barış isteyen bir eserdi"
Şef Gürer Aykal da New Manhattan Sinfonietta Orkestrası'nın Türk-Japon dostluğunu destekleyen çok önemli bir konser verdiğini vurgulayarak, "Özellikle dünyada barışın olmasını isteyen insanların çoğunlukta olduğu bu zamanda, bu konserlerin birçok yerde yapılması birinci ödevimiz olmalıdır." ifadelerini kullandı.
New Manhattan Sinfonietta Orkestrası'nın kuruluşunun 1,5 sene öncesine dayandığını vurgulayan Aykal, "Bu orkestrayı kurarken yanımda çok değerli insanlar vardı. Onların sayesinde Amerika'da Türkiye'nin çok seslilikte varmış olduğu noktayı gösteren bir orkestrayı kurmuş olduk." diye konuştu.
Konserin ve orkestranın herkesin beğenisi topladığına dikkati çeken Aykal, "Şef Mukaiyama, orkestraya bayıldı. Sanırım bu orkestrayı Japonya'ya çağıracaktır yakında, o denli beğendi. Bu bizim büyük bir başarımız." değerlendirmesinde bulundu.
Aykal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözlerini anımsatarak, "Bugün bunun New York'ta çok önemli bir örneğini yaşadık. Mukaiyama'nın yaptığı eser baştan sona dünyada barış isteyen bir eserdi." dedi.
- "Barış, sevgi ve farklılıklara saygı en çok ihtiyaç duyulan temalar"
Orkestranın Baş Kemancısı Emre Engin de Carnegie Hall gibi prestijli bir konser salonunda, büyük bir seyirciye çalmış olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.
Konserin temasının dünya barışı olduğuna işaret eden Engin, "Bugünümüzün en önemli ve en çok ihtiyaç duyulan temaları barış, sevgi ve birbirimizin farklılıklarına olan anlayışımız. Bu tarz ülkeler arası dostluk konserlerinin böyle büyük salonlarda yapılması çok önemli, farklı farklı ülkelerde bunu yapacağız." dedi.
- "Bu orkestra, başka orkestralara Türk eserleri repertuvarı oluşturmayı amaçlıyor"
TASSNY Başkanı İbrahim Yazıcı da kurdukları orkestranın her yıl 4 konser yapmayı amaçladığını ve kalıcı bir orkestra olmayı hedeflediğini anlattı.
Orkestranın Türk müzisyenlerin yanı sıra diğer ülkelerden de olan müzisyenlerle uluslararası bir boyut kazandığına dikkati çeken Yazıcı, "Bu orkestranın amaçlarından bir tanesi de yurtdışındaki Türklere, iyi çalgıcılara bir platform oluşturabilmek. Bir diğer amacı ise bu orkestranın başka orkestralara Türk eserleri repertuarı sunması olacaktır." diye konuştu.
Yazıcı, verilen konserin Carnegie Hall'de yapılan en büyük Türk organizasyonlarından biri olduğunu da söyledi.
TASSNY Başkan Yardımcısı Ayşen Darcan da 1,5 yıllık bir çalışmanın emeğini aldıkları için çok mutlu ve heyecanlı olduklarını dile getirdi.