"Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü"

Orman ve Su İşleri Gümüşhane Şubesi Müdür Vekili Yakup Atıcı, zengin tür çeşitliliğinin biyokaçakçılık konusunda Türkiye'yi bir cazibe merkezi haline

Orman ve Su İşleri Gümüşhane Şubesi Müdür Vekili Yakup Atıcı, zengin tür çeşitliliğinin biyokaçakçılık konusunda Türkiye'yi bir cazibe merkezi haline getirdiğini bildirdi.

Atıcı, Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin 161 memeli, 460'ü aşkın kuş türü, 141 kadar sürüngen, 236 tür tatlı su balığı ve 480'e varan deniz balık türüyle, tür çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirtti.

Avrupa kıtasının tümünde bitki türlerinin sayısının yaklaşık 12 bin 500 kadar olmasına mukabil, bugün Türkiye'de tespit edilmiş bitki türü sayısının hemen hemen bu sayıya yaklaştığını, yaklaşık 11 bin olan bitki türünün 3 bin civarındaki kısmının ülkeye özgü endemik türler olduğunu vurgulayan Atıcı, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Ülkemizin coğrafi konumu, iklim, jeoloji, toprak ve su kaynakları gibi farklı ekolojik değerlerinin uygun özellikler taşıması, kuşların göç yolları üzerinde bulunuşu, buzul çağlarında bir çok hayvana sığınak teşkil etmesi sebebiyle hayvan varlığı bakımından zengin bir çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin tür çeşitliliği biyokaçakçılık konusunda ülkemizi de bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Ancak Bakanlığımız yapmış olduğu pek çok çalışma ile bitki ve gen kaçakçılığına karşı gerekli tedbirleri almakta, kaçakçılığın önlenmesi maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın ilgili birimleri işbirliği halinde çalışmaktadır."

Atıcı, kaçakçılıkla mücadele maksadıyla Türkiye'nin kendi canlı tabii kaynakları üzerindeki haklarını koruyabilmesi maksadıyla yürürlüğe konmuş çeşitli düzenlemeler bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yine taraf olduğumuz Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'ne göre ülkeler kendi doğal kaynakları üzerindeki egemen haklarına sahiptir. Vatandaşlarımız da son yıllarda biyolojik kaynaklarla ilgili kaçakçılık olaylarına daha fazla hassas davranmakta ve ihbarlarda bulunmaktadır. Bu ihbarlar neticesinde kaçakçılar daha hızlı bir şekilde yakalanabilmektedir. Şahıslar eğer arazide yakalanmazlarsa yurt dışına çıkışları sırasında gümrük kapılarında yakalanmakta, yanlarındaki biyolojik materyallere el konulmakta ve cezai işlem uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızın şüpheli gördükleri kişileri bakanlığımıza ya da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bildirmeleri ülkemizin gen kaynaklarının korunması bakımından çok önemlidir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: