Dünya Çiftçi Kadınlar Günü

Çanakkale İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Gününü kutladı.Çanakkale Vali Yardımcısı...

Çanakkale İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Gününü kutladı.

Çanakkale Vali Yardımcısı İzzet Ercan, “Gün içerisinde kadınlar tarlada çalışırken, erkekler kahvelerde oturuyor. Kadın çiftçilere tavsiyem tarım sigortası yaptırmalarıdır” dedi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konferans salonunda yapılan toplantıya Çanakkale Vali Yardımcısı İzzet Ercan, Vali Yardımcısı AB Proje Koordinasyon Birimi AB temas noktası sorumlusu Canan Hançer Baştürk, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım ve kadın çiftçiler katıldı. Toplantıda konuşan Mustafa Nazlım, Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'nün ilk defa 1996 yılında bazı ülkelerde kutlanmaya başladığını, 1997 yılında ise bu önemli günün dünya çapında bir kampanya olarak yer bulduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Dünyadaki tarım iş gücünün yüzde 40'ını kadınların oluşturduğunu söyleyen Nazlım, “Ülkemizde bu oran yüzde 75'dir. Bu oldukça yüksek bir rakam. Kadın, tarlada çalışmasının yanı sıra annelik görevlerini yerine getirmekte, geleneksel ev işleri ve günlük hayat faaliyetleri yapmakta ve özellikle ailenin beslenmesinde rol almaktadır. Kırsaldaki kadının bu kadar çok rolü, gerek çalışma gerekse hayat şartlarını da zorlaştırmaktadır. Kadınların, kırsalda üretim sürecinin her aşamasında bulunmalarına rağmen, elde edilen kazanımdan yeterince pay alamadıkları bilinmektedir. Bu şekilde toplumsal cinsiyet eşitsizliğine maruz kalmaktadırlar” dedi.

Vali Yardımcısı İzzet Ercan ise, gerçek çiftçiliği kadınların yaptığını belirterek, “Eski sistemde kadın tarlada çalışırdı, erkekler avcılık ve koruma görevini üstlenirdi, günümüzde de bu devam ediyor. Yalnız kadının tarımda önemi fazladır, tarımı kadınlar daha çok üstlenmektedir. Bakın gün içerisinde kadınlar tarlada çalışırken, erkekler kahvelerde takılıyor. Kadın çiftçilere tavsiyem tarım sigortası yaptırmalarıdır. Sigortalı olarak geleceğinizi sigortaya alın” dedi.

Reklam
Reklam

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden Doç. Dr. Aynur Konyalı, kadın çiftçiler hakkında teknik bilgiler sundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz