Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, Türkiye’de her yıl 743 milyon ton verimli üst toprağın erozyonla...

TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, Türkiye’de her yıl 743 milyon ton verimli üst toprağın erozyonla kaybedildiğine dikkat çekerek,”Halen ülkemizde 57.6 milyon hektar arazi erozyon tehdidi altındadır” dedi.

Nilgün Gözükan, 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü sebebiyle yaptığı açıklamada, son 50 yılda 4 milyon hektar alanın erozyon ve çölleşmeden kurtarıldığını ancak mücadeleye bu hızla devam edilirse, erozyon ve çölleşme tehdidi altındaki toplam 57.6 milyon hektar arazi varlığını kurtarmak için yaklaşık 700 yıla ihtiyaç olacağına dikkat çekti. Gözükan, dünya genelinde ise her yıl İsviçre’nin 3 katı büyüklüğünde 12 milyon metrekare alanın çölleşmeyle yok olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

TEMA’nın toprağın korunması ve sürdürülebilir yaşam ilkesi doğrultusunda geliştirilerek verimli kullanılması için gerekli olan, koruma-geliştirme-kullanma yöntem ve uygulamaların yasal bir zemin kazanması için hem yerelde hem de bakanlık düzeyinde yaptığı çalışmalarla 2005 yılında Toprak Yasası’nın hayata geçmesini sağladığını belirten Gözükan, yasanın toprağın korunması ve geliştirilerek kullanılması için benimsediği en önemli araçlardan biri olan arazi kullanım planlama çalışmalarının henüz Bakanlık düzeyinde başlamadığını da kaydetti.

Gözükan, “TEMA Vakfı olarak, 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü’nde topraklarımızdan yetenekleri doğrultusunda faydalanmamızı ve korumamızı sağlayacak Arazi Kullanım Planlaması çalışmalarının biran önce tamamlanması gerektiğinin altını çiziyoruz. Ayrıca, TEMA Vakfı’nın varoluş nedenini ve 20. yıllık çalışmalarını ‘Toprak Yaşamdır’ mesajı ile özetliyor, ülke genelinde 450 bine ulaşan gönüllülerimizle birlikte herkesi yaşama sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: