Dünya dördüncüsü olabiliriz

Türkiye’nin mevcut tarım potansiyelini kullanması halinde ulaşabileceği noktaya dikkatler çekildi.

Şanlıurfa’da düzenlenen toplantıda Türkiye’nin mevcut tarım potansiyelini kullanması halinde ulaşabileceği noktaya dikkatler çekildi. İşte detaylar,

Dünya Toprak Bilimi Birliği onur üyesi Prof Dr. Ahmet Ruhi Mermut tarafından saat 09.30’da Hotel El-Ruha’da tarımsal kalkınma konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Şanlıurfa’da görev yapan 15’i aşkın yerel ve ulusal basın kuruluş temsilcileri katıldı.

“Tarımda ülkemizin büyük bir potansiyeli olmasına rağmen hala çok ciddi sorunları bulunmaktadır” denilen açıklamada, “Türkiye’nin Avrupa’da elde ettiği bu avantaj ile tarım kesiminin kimya, tekstil, taşıt yakıtları, mutfak yağı, sabun, boya, ilaç, deri ve diğer, sanayilerde gerekli ham maddelerin sağlanması gibi itici ve stratejik rol oynayacak daha etkin bir düzenin kurulması olanakları sağlanacaktır. Tarım olanaklarının geliştirilmesiyle çok sayıda iş imkanı ortaya çıkacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

Türkiye’den Harran Üniversitesi ve Canada’dan University of Saskatchewan’ın katkılarıyla düzenlenen toplantıda Prof Dr. Ahmet Ruhi Mermut, sahip olduğumuz potansiyeli harekete geçirememekten yakındı. İslam ülkesi olmamıza rağmen Kur’an-ı Kerim’de yer alan prensipleri tatbik etmediğimiz, bu yüzden de yavaş ilerleme kaydettiğimiz dile getirildi.

“Madem Müslüman ailesinin bir parçasıyız, bunun gereklerini yapmalıyız” diyen Prof. Dr. Mermut, “ Dünya’da yüzü aşkın büyük ülkeyi gezdim. Hepsi de bize büyük gözle bakıyor. O yüzden Allah’ın buyurduğu gibi gece-gündüz çalışmalıyız. Dünya-Ahiret dengesini de gözetlemeliyiz. Türkiye gıda üretimi ile 200 milyon insana yetebilecek bir potansiyele sahip. Birçok ülkede bu potansiyel yok. Örneğin Japonya bunu yapamıyor. Bugün eğer gıdanız yoksa gelişme hızınız çok kısıtlı oluyor. Geleceğin dünyasında bu çok önemli” dedi.

“HELVA YAPMASINI BİLİMİYORUZ”

“Tarımda her şeyimiz var” diyen Mermut, “Unumuz, şekerimiz yağımız var. Ancak helva yapmasını bilmiyoruz. Türkiye birçok yönden açık ve geliştirilebilir pazarlara sahip. Türkiye potansiyelini kullanarak yılda 4-5 trilyon dolarlık gıda ihracatı ile dünyanın ilk 4 ülkesi arasına girebilir. Bugün Dünya ülkeleri hızla akaryakıtta petrole mahkum olmaktan kurutuluyor. Örneğin Brezilya şeker kamışından alkol elde ediyor. Bunu da az bir benzin yarımıyla yakıta çeviriyor. Şeker kamışı sonsuza değin bitmeyecek bir madde. Bunun gibi ileriye dönük proje ve programlar geliştirerek tarım potansiyelimiz harekete geçirmeliyiz. Kur’an-ı Kerim’de yer alan prensipleri uygulamalıyız” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: