Dünya ekolojik çöküşün eşiğinde

ORDU (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ordu Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Zeybekoğlu, dünyanın hızla ekolojik çöküşe doğru gittiğini belirterek, "Nüfus artışı, çevre kirliliği ve yaşam düzeyinin yükselişi dünyayı ekolojik yönden tehdit ediyor" dedi.

Ordu Atatürk Kültür Merkezi'nde 'İnsanlığın Ekolojik (Çevre) Sorunları' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Ünal Zeybekoğlu, dünyanın hızla artan nüfusunun yeraltı ve yerüstü kaynakları hızla tükettiğini, özellikle gelişmiş ülkelerin bu kaynakları yüksek oranda kullandığını belirtti. Bugün dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'in 2050 yılında yerini Hindistan'a bırakacağını, Türkiye'nin bugün 64 milyon olan nüfusunun 2050 yılında yüz milyonu aşacağını kaydeden Prof. Dr. Zeybekoğlu, nüfus artışının insanlığın ekolojik sorunlarının en önemlisini oluşturduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

"İNSANLIK AÇLIĞIN EŞİĞİNDE" Enerji kaynaklarının tüketim miktarlarından örnekler veren Prof. Dr. Zeybekoğlu, "Dünyada su ve nükleer enerjinin yüzde 18'ini İsviçre, yüzde 13'ünü ABD, yüzde 3'ünü Almanya kullanıyor. Kömürün ise yüzde 39'unu Almanya, yüzde 30'unu ABD kullanırken, bilinenin aksine petrolü ise en çok yüzde 75 ile İsviçre tüketiyor. Almanya bunu yüzde 43, ABD ise yüzde 25 ile takip ediyor. Doğalgazın yüzde 28'ini ABD tüketirken tezek maddesini sadece yüzde 4 ile Almanya tüketiyor. Gelişmiş ülkelerin hiçbirisi odunu ısınmada kullanmıyor. Dünya sürekli petrol, kömür ve nükleer enerji tüketiyor. Bütün bu durumlar toprak ve hava kirliliğini beraberinde getiriyor. Kirlenen toprak ve hava sebebiyle tarım alanları giderek küçülüyor. Dünya nüfusunun yakın zamanda 8 milyara ulaşacağı düşünülürse insanlık gelecekte beslenme sorunuyla karşı karşıya kalacak. Ekolojik dengenin bozulması sonucu beklenmeyen doğal afetler oluyor. Yapılan araştırmalar doğal felaketlerde ölenlerin yüzde 49'unun sel, yüzde 15'inin fırtınalarda öldüğünü ortaya koydu" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Ünal Zeybekoğlu, sözlerinin son bölümünde insanlığın doğayı elleriyle bozduğunu da belirterek, "Birbirine karşı hoyratça davranan insanlık, doğaya da hoyratça davranır" dedi.