Dünya ekonomisinde BRIC ülkelerinin payı artacak

Danışmanlık firması Pwc’nin Economic Views – Global (Ekonomi Görüşleri - Küresel) raporuna göre BRIC (Brezilya,...

Danışmanlık firması Pwc’nin Economic Views – Global (Ekonomi Görüşleri - Küresel) raporuna göre BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ekonomileri 2011 ve 2012’de dünya Gayrisafi Yurtiçi Hâsılası’nda (GSYİH) görülecek büyümenin yüzde 40’ını oluşturacak. G7 ülkelerinin ekonomileri de bu dilimde büyümenin yüzde 34’ünü teşkil edecek.
Economic Views – Eurozone (Ekonomi Görüşleri – Euro Bölgesi) adlı bir diğer rapora göre de Euro Bölgesi’nin ekonomik toparlanmasına dair güven sarsılıyor.
Pwc uzmanları tarafından hazırlanan Economic Views – Global raporu, Japonya’da yeniden yapılanma süreci, dünya ticaretinde beklenen büyüme, gelişen piyasaların üretimi ve gelişmekte olan piyasalarda artan tüketimi dâhil dünya ekonomisine katkıda bulunabilecek fırsatları ele alıyor. Aynı zamanda gelişmiş ülkelerde mali konsolidasyon, gelişmekte olan piyasalarda sıkı para politikası ve borç bunalımının sebep olduğu belirsizlikler gibi ekonomik iyileşmeyi tehdit eden konulara değiniyor.
Rapora dair açıklamalarda bulunan Pwc’nin makroekonomi ekibi danışmanlarından Richard Snook şunları ifade ediyor:
“Dünya ekonomisi 2011'de yavaşlama kaydediyor. Geçen sene yüzde 4 büyüme oranının 2011’de yüzde 3,2’ye gerileyeceğine ihtimal veriyoruz. Gelişmekte olan piyasalar sıkı para politikaları uygularken, büyümeyi mümkün kılacak etmenler, gelişmiş dünyada mali konsolidasyon ve özel sektörde risk algılamasının değişmesi olacak.
Kimi gelişmiş önemli piyasalarda görülen yavaşlama ve gelişmekte olan piyasalarda gitgide sıkılaşan para politikası küresel ticaret ve endüstriyel üretimi olumsuz etkiliyor. 2012’de ticaret yeniden canlandıkça, tüketici harcamaları arttıkça ve devlet borcu bunalımı gibi belirsizlikle bağlantılı durumlar hafifledikçe küresel büyümenin yüzde 3,6 seviyesine dönmesini öngörüyoruz.”
Yine Pwc ekonomistleri tarafından hazırlanan ‘Economic Views – Eurozone’ (Ekonomi Görüşleri – Euro Bölgesi) raporunda yer alan saptamalara göre de yüzde 0,8’lik genişleme ile Alman ekonomisinin gerisinde kalan Euro Bölgesi’nde büyüme 2011’in ilk çeyreğinde beklentileri boşa çıkarıyor. Fakat, devlet borcu bunalımının ve Avrupa Merkez Bankası tarafından uygulanan faiz oranı artışlarının ikinci yarıda ve 2012 başında büyüme kaydetmesi bekleniyor.
Richard Snook Euro Bölgesi’nin ekonomik durumu ile ilgili olarak şu görüşleri dile getiriyor:
“2011’in ilk çeyreğinde Euro Bölgesi’nin çekirdek ülkeleri tarafından kaydedilen kuvvetli ekonomik büyümeye rağmen senenin geri kalanında ve 2012 başında bu büyümenin yavaşlamasını bekliyoruz. Son tahminlerimiz Euro Bölgesi ekonomisinin 2011’de yüzde 2 oranında, 2012’de ise yüzde 1,7 oranında genişleyeceği yönünde. Euro Bölgesi’nin orta vadede, artan borç giderlerinin ve kemer sıkma önlemlerinin hâkim olduğu bir ortamda ağır bir büyüyen çevre ülkelerin bulunduğu bu durumda iki vitesli bir iyileşme elde etmesi bekleniyor.
Avrupa Merkez Bankası tarafından uygulanan faiz oranlarındaki son artışlar büyüme üzerinde belirli bir baskı oluşturacak fakat buradaki kilit risk devlet borcu bunalımının daha geniş ekonomiler olan İtalya ve İspanya’ya yayılması. Bu ülkeler tarafından çıkartılan devlet tahvillerinin getirilerinin son zamanlarda yaklaşık 14 senenin üzerine çıkması politika yapıcıların genelinde hâkim olan kaygıyı artırıyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz