Dünya, Geminid meteor yağmuruna kilitlendi

"Meteor yağmurlarının kralı" olarak bilinen "Geminid (İkizler) göktaşı yağmuru" bu gece çıplak gözle izlenebilecek. Ancak bu görsel şöleni İstanbul'dan gözlemlemek mümkün olmayacak.

NASIL OLUŞUYOR?

Söz konusu meteor yağmuru, 3200 Phaethon adlı sönük bir kuyrukluyıldızın, Güneş etrafındaki yörüngesinde dönerken arkasında bıraktığı kaya parçaları sonucunda oluşuyor. Dünya bu parçaların arasından geçerken, bazıları atmosferde parçalanıyor ve bu olay dünyadan da izlenebiliyor. İkizler (Geminid) takımyıldızından saçılıyormuş gibi göründüğü için adını da bu yıldız grubundan alır.

TÜRKİYE'DEN DE GÖRÜLECEK Mİ?

Dünya üzerinde, hem Güney Yarımküre hem de Kuzey Yarımküre'den izlenebilecek. Havanın bulutsuz ve temiz olması, ışık yoğunluğu az olan bir bölgede bulunmanız yeterli. Ancak İstanbul gibi metropollerin, ikinci kriteri karşılama ihtimali maalesef mümkün değil.

Reklam
Reklam

YILIN HANGİ DÖNEMİNDE GÖRÜLÜYOR?

Her sene 4-17 Aralık tarihleri arasında görülüyor. Zirve yaptığı 13-14 Aralık'ta, saatte yaklaşık 120 meteor gözlemlenebiliyor. Saniyedeki hızı 35 kilometre olan meteorları 1-2 saniye boyunca çizgi halinde görmek mümkün. Genellikle beyaz görünseler de sarı, yeşil ve mavi renklerde de karşınıza çıkabilir.

Meteor yağmuru, dün gece Van'da böyle gözlemlendi. (Fotoğraf: Özkan Bilgin / Anadolu Ajansı)

EN NE HANGİ SAATLERDE GÖRÜLÜYOR?

En net görüldüğü saatler, tam karanlığın başlamasından tam karanlığın bitişine kadar. Yani güneş battıktan 1.5 saat sonra başlayan ve güneş doğmadan 1.5 saat öncesine kadar süren periyotta meteorlar daha net seçilebilecek.

Meteor yağmurunun izlendiği Van'dan bir başka kare (Fotoğraf: Özkan Bilgin)

HALK ARASINDA YILDIZ KAYMASI OLARAK BİLİNİYOR

Antalya’daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, Mars ile Jüpiter arasında bulunan asteroit kuşağındaki cisimlerin zaman zaman gezegen çekimlerinden dolayı yörüngelerinden çıkabildiklerini belirtti. Prof. Dr. Kırbıyık, böylece göktaşlarının Güneş sistemine dağıldığını, bazılarının Dünya üzerine düştüğünü ve bunların çoğunun da atmosferde yandığını söyledi. Prof. Dr. Kırbıyık, halk arasında ’yıldız kayması’ olarak bilinen göktaşı yağmurunun, çıplak gözle gece karanlığında, ışık yoğunluğunun az olduğu ve bulutsuz havada izlenebileceğini belirtti.

Geminid meteor yağmuru, Antalya'nın Serik ilçesinde, amfi tiyatrosuyla ünlenen Aspendos Antik Kenti'nde bulunan tarihi su kemerleri bölgesinde de gözemlendi. (Fotoğraf: Mustafa Çiftçi / Anadolu Ajansı)

Reklam
Reklam