Dünya Gıda Günü'nde açlık sempozyumu

Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında TMMOB Ziraat Mühendisleri, Gıda Mühendisleri ve Kimya Mühendisleri odalarınca Çankaya...

Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında TMMOB Ziraat Mühendisleri, Gıda Mühendisleri ve Kimya Mühendisleri odalarınca Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 'Açlığa Karşı: Yaygın Üretim, Hakça Bölüşüm' konulu sempozyum düzenlendi.
Sempozyuma, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) temsilcisi Giovanni Munoz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, MHP Genel Başkan Yardımcısı Hamit Ayanoğlu, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, TMMOB’ye bağlı Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri odaları başkanları ve üyeleri katıldı.
BM Gıda ve Tarım Örgütü temsilcisi Giovanni Munoz, 2005-2008 yılları arasında temel gıda fiyatlarının son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ifade etti. Munoz, 20'yi aşkın ülkede açlık isyanlarının yaşandığını dile getirdi. İktisatçıların, bu durumun gelecekte de devam edeceğini öngördüklerini aktaran Munoz, ''Gıda fiyatlarındaki ani değişiklikler, kalkınmadaki ülkeler için ciddi bir tehdit oluşturmakta. Fiyatlardaki artış, gıda ithalatı yapan ülkeleri olumsuz etkilemekte.'' dedi. Türkiye'nin, dünyada gıda üretimi açısından 7'nci sırada olduğunu anlatan Munoz, bu durumun Türk gıda üreticileri için büyük bir şans olduğunu kaydetti.
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da belediye olarak tarım konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Belediyeye bağlı 12 köy ve 20 bin hektarlık tarımsal alan bulunduğunu ifade eden Tanık, halkın güvenilir, kaynağı belli, ucuz ve sağlıklı yoldan beslenmeleri için çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi.
TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Erdoğan ise insanların aç olmayan bir dünyanın herkesin özlemi olduğunu ifade ederek, buna rağmen dünyada yaşanan sorunların başında açlığın geldiğini kaydetti. Somali'de yaşanan açlık felaketinin, kamuoyuna kuraklığın bir sonucu olarak yansıtıldığını belirten Erdoğan, açlığın asıl sorumlusunun ise kapitalist ülkeler olduğunu savundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz