Dünya Halıyı Gaziantep'ten Alıyor

Halı üretiminin önemli merkezlerinden Gaziantep'te dokunan halılar, 140 ülkeye ihraç ediliyor.

Halı üretiminin önemli merkezlerinden Gaziantep'te dokunan halılar, 140 ülkeye ihraç ediliyor.

Geçen yıl 1 milyar 147 milyon dolar ihracat yapan Gaziantepli halıcılar, bu yıl sonunda 1 milyar 500 milyon dolarlık halı ihracatı hedefliyor. Bu yılın ocak-ekim döneminde 1 milyar 208 milyon 614 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştiren halıcıların en çok halı ihracatı yaptığı ülkelerin başında Suudi Arabistan, ABD, Irak, Libya, Almanya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya gibi ülkeler yer alıyor.

Reklam
Reklam

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar önce "kilimciliğin merkezi" olan Gaziantep'in şimdi modern makinelerde dokunan halılarla, "halıcılığın merkezi" olduğunu söyledi.

Makine halısında Türkiye'de dokunan halıların yüzde 95'nin Gaziantep'te üretildiğini aktaran Çıkmaz, Türkiye'nin halı ihracatının da yüzde 75'nin Gaziantep'ten gerçekleştiğini ifade etti. Makine halısında dünyanın sayılı şehirleri arasına girdiklerini vurgulayan Çıkmaz, şöyle devam etti:

"Belçika, duvardan duvara halıda her ne kadar önde olsa da halıcılarımız yakında onu da geçecektir. Parça halıda Belçika'yı geride bıraktık. Dünyanın en büyük halı fabrikası Mısır'daydı. Onun da kapanmasıyla son 1 yılda halı üretimi, ihracatında ve halı yatırımlarımızda büyük bir artış oldu. Halı ihracatımız 1 milyar 300 milyon dolara yaklaştı. Bu rakam yıl sonunda hedeflenen 1 milyar 500 milyon dolara ulaşacaktır. Dünyanın 140 ülkesine Gaziantep'ten halı ihracatı yapılıyor. Türki Cumhuriyetleri, Suudi Arabistan, Japonya, Amerika'ya kadar halı ihracatı yapılıyor. Yıllar önce kilimciliğin merkezi olan Gaziantep, şimdi modern makinelerde dokunan halılarla, halının merkezi oldu."

Reklam
Reklam

GAİB olarak halıcılarla iftihar ettiklerini ifade eden Çıkmaz, ellerinde geldiğince sektörün önünü açmaya çalıştıklarını, halı üreticilerinin de hem üretim, hem ihracat hem de istihdama katkı sağladığını dile getirdi. Bunun da Gaziantep için gurur verici olduğunu vurgulayan Çıkmaz, halıcıların ihracat yaptıkları ülkeleri ve markaları iyi şekilde çeşitlendirdiğini dile getirdi.

GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Gaziantepli yatırımcının ihracatı sevdiğini, girişimcilerin sektörlerini her geçen gün geliştirdiğini ve dünyanın bilinen markalarını çıkarmayı başardıklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: