Dünya Hamas'a şans tanımadı!

Başbakan Davos'ta yaşanan gerginlik öncesi verdiği röportajda, Hamas'ın seçim zaferine saygı gösterilmediğini belirterek, ‘Dünya onlara siyasi bir oyuncu olma şansı tanısaydı böyle bir durumda olmazlardı' dedi

Milliyet'in haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Davos'ta düzenlenen Gazze panelinde yaşanan gerginlikten önce Washington Post gazetesi ve Newsweek dergisinin muhabiri Lally Weymouth'a verdiği röportajda, Hamas'ın seçim zaferine saygı gösterilmediğini belirterek, "Dünya onlara siyasi bir oyuncu olma şansı tanısaydı, böyle bir durumda olmazlardı" dedi.

Reklam
Reklam

Erdoğan, Weymount'un, "İran'ın bir kolu olan ve Şam'da yaşayan Halid Meşal'in liderliğini yaptığı Hamas'la neden bu kadar yakın bir ilişkiniz var?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Öncelikle Hamas, İran'ın kolu değildir. Hamas, siyasi bir parti olarak seçimlere girdi. Eğer dünya onlara siyasi bir oyuncu olma şansını tanısaydı, kazandıkları seçimden sonra böyle bir durumda olmazlardı.

Dünya, Filistin halkının siyasi iradesine saygı göstermedi. Filistin şu anda bir açıkhava hapishanesi gibi. Hamas istediyse de durumu değiştiremedi. Meclis başkanını hapse atıyorsunuz. Herhalde millet sessizce oturup durumu kabul etmez. Hamas'ın iyi bir örgüt olduğunu hiç hata yapmadığını söylemiyorum. Hatalar yaptılar. Ama nihai sonucu değerlendiriyorum."

Röportajda, İsrail'in tavrını şikayet eden ve ABD'deki Yahudilere kızgın olduğunu söyleyen Erdoğan, Weymouth'un, "Olmert operasyonu size söylemedi diye Türk-İsrail ilişkilerini bitme sınırına getirdiniz" sözleri üzerine, "Bu doğru değil, biz Pakistan'la da İsrail arasında arabuluculuk yapıyorduk. Suriye'nin isteği ile İsrail ile görüşmeler için de devreye girdik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Olmert'in Ankara'ya geldiği 23 Aralık günü Beşar Esad'la telefonda görüştüğünü, doğrudan görüşmeler için ikna etmek üzere olduğunu anlatan Erdoğan, "Olmert ile şahsen görüşüyordum. Beşar Esad ve Suriye Dışişleri Bakanı ile de telefonla görüşüyordum. O gece beş altı saat görüştük, uzlaşmaya çok yaklaşmıştık. Hafta sonuna kadar görüşmelere devam edilmesi kararlaştırıldı" dedi. Olmert'e, Hamas'ın elinde rehin bulunan İsrail askeri Gilad Şalid'i de alabileceğini söylediğini belirten Erdoğan, "Başbakan Olmert'e, İsrailli askerin serbest bırakılmasını istiyorsa benim bunun için bir şeyler yapabileceğimi söyledim. Ama bunun karşılığında ondan da Hamas'ın gözaltındaki parlamento başkanını ve üyelerini bırakmasını istedim" diye konuştu.

‘YAHUDİLERE BOZULDUM'

Erdoğan'ın, "İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı tavrımın anti-semitik ya da Yahudi halkına karşı olmamdan kaynaklandığını iddia edenler oldu" demesi üzerine Weymouth, "Birçok Amerikalı Yahudi buna bozuldu" dedi. Erdoğan da karşılık olarak, "Ben de onlara bozuldum. Ben her zaman anti-semitizmin insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyledim" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Erdoğan, sokaklardaki Yahudi karşıtı pankartlar ve İsrail elçiliği önündeki eylemleri de ‘münferit' ve ‘ABD ve İsrail'deki kadar doğal' olarak niteledi. İsrail yönetiminin kendisini düzeltmesi ve olayı seçim malzemesi yapmaması gerektiğini belirten Erdoğan, "Orada adalet yok. Artık adalet istiyoruz" dedi. Türk askerlerinin bir barış gücü ekibinin içinde Gazze'ye gönderilip gönderilmeyeceği sorusuna da Erdoğan, "Böyle bir şey söz konusu olamaz. Ancak gözlemci olarak olabilir. Güvenlik güçleri göndermemiz büyük bir hata olur" diye yanıt verdi.