Dünya Hepatit Günü

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, "Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır" dedi.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, "Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır" dedi. Taş, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hepatitin en basit anlamıyla karaciğerin iltihaplanması olduğunu belirtti. Hepatitin çoğunlukla virüslerden kaynaklandığına dikkati çeken Taş, bilinen 7 türü olduğunu A, E ve F tiplerinin su ve besin maddelerinin ağızdan alınmasıyla bulaştığını, B,C ve D türünün ise tükürük, kan ve cinsel ilişki ile bulaştığını ifade etti. Özellikle hepatit B ve C virüslerinin sessiz virüsler olduğuna işaret eden Taş, bu virüslerin yılda bir milyon kişinin ölümüne neden olduğunu ve dünyada 500 milyon kişinin bu virüsler ile enfekte olduğunun altını çizdi. Taş, bu virüslerin tedavi edilmezse karaciğer sirozuna neden olabildiğini vurguladı. Hepatit B'nin AIDS hastalığına neden olan HIV'den daha da bulaşıcı bir hastalık olduğunu kaydeden Taş, şöyle devam etti: "Hepatit B kontrol edilmemis kan transfüzyonu ya da kan ürünlerinin kullanımı, sterilize edilmemiş araçlarla tıbbi müdahaleler, diş müdahaleleri, doğum sırasında anneden bebeği, kullanılmış enjektör paylaşımı, tıraş bıçağıve diş fırçası gibi eşyaların paylaşımı, streilize edilmemiş araçlarla dövme yapılması, güvenli olmayan cinsel ilişkiler ile bulaşabilir. Ayrıca kuaförlerde uygulanan manikür pedikür işlemlerinde tek kullanımlık araçların yeniden kullanılması bile bu virüsü yayabiliyor." Hepatit ile mücadele de halkın bilinçlenmesi gerektiğini anlatan Taş, "Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşılamaktır. Bebeklere, çocuklara ve risk grubunda bulunan kişilere ücretsiz aşı yapılıyor. Hepatit C virüsüne karşı aşı ise henüz bulunmuyor ancak bu virüs ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabiliyor. Türkiye'de her 20 kişiden birinin hepatit virüsü taşıyıcı olduğunu gözönüne alırsak bu hastalık önemli bir halk sağlığı sorunudur" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: