Dünya İsrail'i konuşuyor

İsrail’in “Gazze filosu”na düzenlediği kanlı operasyon, tüm dünyada büyük yankı buldu.

Yaygın olarak İsrail’in operasyonunu eleştiren haber ve yorumlarda Türkiye-İsrail ilişkilerine vurulan son darbeye de vurgu yapılıyor.

[

****](https://www.mynet.com/muslumanlari-uyandirma-saldirisi-110100514180 )

[**

**](https://www.mynet.com/fransiz-basini-israil-tecrit-edildi-110100514179 )

Yabancı medya, “İsrail, utanç verici korsanlık eylemiyle kendi mücadelesine darbe vurdu”, “Türkiye, katliam diyor ancak İsrail’in umurunda değil”, “Katliamla sonuçlanan beceriksiz saldırı”, “İsrail-Türkiye bağlarına onarılmaz zarar vermiş olabilir”, “Katliam korkak bir saldırı” dedi.

Reklam
Reklam

-FİNANCİAL TİMES(İngiltere) : “İSRAİL, KORSANLIK EYLEMİYLE KENDİ MÜCADELESİNE DARBE VURDU”

“İsrail denizde kayboluverdi. Pazartesi günü gerçekleştirdiği utanç verici korsanlık eylemiyle İsrail, kendi mücadelesinin meşruluğuna darbe vurdu.”

-İNDEPENDENT(İngiltere): “TÜRKİYE KATLİAM DİYOR ANCAK İSRAİL’İN UMURUNDA DEĞİL”

“Gerçek budur ki Avrupalılara (ve evet Türkler Avrupalı değil mi?) herhangi diğer Ortadoğu ordusunca ateş edilse, öfke dalgaları olurdu. Ve bu İsrail konusunda bize ne anlatıyor? Türkiye’nin İsrail’in yakın bir müttefiki değil mi? Türklerin bekleyebileceği bu mudur? Şimdi İsrail’in Müslüman dünyasında tek müttefiki, bunun bir katliam olduğunu söylüyor ve bu sanki İsrail’in umurunda değil.”

ROBERT FISK'TEN BATILI LİDERLERE AĞIR ELEŞTİRİ-

Independent gazetesinin bir diğer deneyimli Orta Doğu muhabiri Robert Fisk ise, "Batılı liderlerin insanların hayatını kurtarmaya yardımda çok korkakça davrandıklarını" yazdı.

Beyaz Saray açıklamasını "zavallı", BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un açıklamasını "gülünç" olarak niteleyen Fisk, "İngiltere Başbakanı (David) Cameron neredeydi? Başbakan Yardımcısı (Nick) Clegg neredeydi?" diye sordu. Fisk, yazısında şu ifadelere yer verdi:

Reklam
Reklam

"Bu noktaya nasıl geldik? Belki de hepimiz İsrail'in Arapları öldürmesine alıştık. Belki de İsrail Arapları öldürmeye alıştı. Şimdi de Türkleri öldürüyorlar. Ya da Avrupalıları. Son 24 saatte Orta Doğu'da birşeyler değişti ve İsrailliler, (bu katliama verdikleri son derece aptalca tepki düşünüldüğünde), olan biteni kavrayamamış gibi görünüyor. Dünya artık bu zorbalıklardan bıktı usandı. Sadece politikacılar sessiz."

-GUARDİAN( İngiltere): “KATLİAMLA SONUÇLANAN BECERİKSİZ SALDIRI”

“İsrail’i, Gazze Şeridi’ne yardım taşıyan bir filoya yönelik beceriksiz saldırısının kıyım ve BM Güvenlik Konseyi’nin de dahil olduğu diplomatik krizle sonuçlanmasının ardından tüm dünyadan yükselen bir kınama dalgası yutuverdi.”

-BBC(İngiltere): “İSRAİL TEK MÜSLÜMAN MÜTTEFİKİNİ KAYBETTİ Mİ?

“İsrail, bölgede tek Müslüman müttefiki olan Türkiye’yi kaybetti mi? Son 18 ay iki ülkeden bir diplomatik krizden başka bir diplomatik krize sendelendi ve bu da İsrail’in, konvoyu Gazze’ye ulaşmasını bloke etmeye yönelik becerisiz girişimiyle en ciddi noktasına ulaştı.”

Reklam
Reklam

-TELEGRAPH(İngiltere): “TÜRKİYE YÜZ ÇEVİRİYOR”

“Türkiye yüz çeviriyor. Gazze Özgürlük Filosu sahillere yaklaşırken tam ne olduğu henüz belli değil. Ancak, bilinen odur ki bir zamanlar İsrail’in tek Ortadoğu müttefiki olan ve artık eleştirilerini giderek daha sert biçimde dile getiren Türkiye’nin bu işi içinde yoğun bir biçimde yer aldığıdır.”

-TİMES(İngiltere): “İSRAİL’İN EYLEMLERİ DAVASINA ZARAR VERİYOR”

“Denizde şiddet. İsrail’in Gazze’ye silah kaçırılmasını önleme hakkı var. Ancak, çok sık sık eylemleri, geri tepti ve davasına zarar verdi.”

-NEW YORK TİMES(ABD): “ÖLÜMCÜL BASKIN ABD-İSRAİL İLİŞKİSİNDE YENİ BİR GERİLİM YARATTI”

“İsrail’in Gazze blokajını delmeye çalışan filoya yönelik ölümcül komando baskını, Başkan Obama’nın Ortadoğu barış müzakerelerinde ilerleme sağlama çabaları için komplikasyon oldu ve ABD ile İsrail arasında zaten gergin olan ilişkide yeri bir gerilim yarattı.”

-WASHİNGTON POST (ABD): “İSRAİL-TÜRKİYE BAĞLARINA ONARILMAZ ZARAR VERMİŞ OLABİLİR”

Reklam
Reklam

“Son hiddet, İsrail’in, uzun bir süreden beri yakın bağları olduğu Müslüman bir devleti olan Türkiye ile ilişkilerinde onarılmaz zarar vermiş olabilir çünkü gemilerdeki birçok kişi, Türktü. “

-WALL STREET JOURNAL: “BASKIN TÜRKİYE’NİN İSRAİL İLE BAĞLARINI DAHA DA GERDİ”

“Baskın, Türkiye’nin İsrail ile bağlarını daha gerdi. Deniz çatışması, bir zamanlar güvenlik alanında güçlü müttefikler olan iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyen bir dizi ihtilaflardan sonuncusudur.”

-LOS ANGELES TİMES(ABD): “İSRAİL ORANTISIZ GÜÇ KULLANMAKLA SUÇLANIYOR”

“İsrail, Gazze filosuna baskın nedeniyle eleştiriliyor. Orantısız güç kullanmakla suçlanan İsrail, askerlerinin bir yardım gemisine çıkarken pusuya düşürüldüklerini söyleyerek baskını savunuyor. Aktivistler ise, yaşanan herhangi bir çatışma öz savunma olduğunu söylüyorlar.”

-EL PAİS (İspanya): “KANLI SALDIRI DİPLOMATİK DEPREM YARATTI”

“İsrail’in Gazze ablukasını delmeyi amaçlayan aktivistler filosuna kanlı saldırısı, diplomatik deprem yarattı.”

Reklam
Reklam

-EL MUNDO(İspanya): “ULUSLAR ARASI TOPLUM İSRAİL’DEN İZAH İSTİYOR”

“Uluslar arası toplum İsrail’den izah istiyor. ABD, AB ve BM, en az dokuz aktivistin öldüğü ve bazı ülkelerden sert bir kınamaya neden olan, askeri baskın nedeniyle İsrail’den izah istedi.”

-LA VANGUARDİA(İspanya): “TÜM DÜNYADA SALDIRI PROTESTO EDİLDİ”

“Tüm dünyada binlerce insan saldırıyı protesto etti. Paris, Londra ve Madrid gibi büyük Avrupa başkentlerinde göstericiler, İsrail büyükelçilikleri ve hükümet binaları önünde duydukları öfkeyi dile getirdi. Müslüman dünyasında kızgınlık yaygın ve kitlesel oldu.”

-DEUTSCHE WELLE: "KANLI OPERASYON"

-"İsrail'den kanlı operasyon. 'Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım' gemilerine İsrail askerlerince operasyon düzenlendi. Tüm dünyadan İsrail'e tepkiler yağıyor."

-BERLİNER ZEİTUNG (Almanya): “KATLİAM KORKAK BİR SALDIRI”

"İsrail Ordusu'ndan özel komandoların dün savunmasız sivillere uyguladığı katliam, korkak bir saldırı ve savaş hukuku ile de açıklanamaz. Eğer gemideki gönüllüler, gerçekten söylendiği gibi bıçak ve kesici aletlerle askerlere saldırsa bile, bu saldırı, bu tür operasyonlara aylarca hazırlık yapan özel birlikler için bir anlam ifade etmez. Olan bitenin sorumlusu İsrail hükümeti. Hükümetin tavrı, kendi kendini kuşatmış bu ülkenin çaresizliğini ve hiperaktiflik ile dile getirdiği iddialı sözlerin arkasına saklanmış Netanyahu kabinesinin, aslında hiçbir konsepti olmadığını yansıtıyor."

Reklam
Reklam

-HAMBURGER ABENDBLATT(Almanya): “KONTROLDEN ÇIKAN KOMANDO OPERASYONU”

"Batılı politikacılar ya da kendilerini dünyayı daha iyi hale getirmek isteyen politikacılar olarak ilan edenler Ortadoğu'yu ziyaret ettiklerinde, kendilerini barış elçisi gibi görmek istiyorlar. Gazze'ye giden gönüllüler de Filistin halkının acılarını hafifletmek için bu ziyaretle barış müzakerelerini desteklemeyi amaçlıyorlardı. Ancak İsrail Ordusu'nun filoyu durdurduğu, kontrolden çıkan komando operasyonu, bölgede barışın ne kadar uzak olduğunu gösteriyor.”

-LE FİGARO(Fransa): “İSRAİL İLE TÜRKİYE ARASINDA CİDDİ KRİZ”

“İsrail ile Türkiye arasında ciddi kriz. İsrail’in Filistin yanlısı bir gemiye düzenlediği saldırının kurbanların çoğunun Türk olduğu belirtiliyor.

-LE MONDE(Fransa): “İSRAİL’İN KANLI SALDIRISI”

“İsrail’in Gazze filosuna karşı kanlı bir saldırı gerçekleştirdi. İsrail deniz komandolarının baskını, en az 10 ölü ve düzinelerce yaralı ile sonuçlandı.”

Reklam
Reklam

ANKA