Dünya Kadınlar Günü'ne, Eğitim-sen’den Müzikli Kutlama

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Eğitim-Sen Ödemiş Temsilciliği tarafından eski nikah salonunda düzenlenen bir etkinlikle...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Eğitim-Sen Ödemiş Temsilciliği tarafından eski nikah salonunda düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.

Ticaret Meslek Lisesi coğrafya öğretmeni Nilgün Ergüzel ile Prof. Dr. Muzaffer Kula Lisesi Edebiyat öğretmeni Emir Ayşe Çay’ın sunduğu ‘Türkülerle 8 Mart Kadınlar Günü’ adlı gecede, öğretmenlerden oluşan Türk Halk Müziği grubu, çeşitli türküleri seslendirdiler. Gecede bir konuşma yapan Nilgün Ergüzel, 8 Mart’ın tarihi ve anlamı üzerine bilgiler verdi.

Ergüzel, 8 Mart 1957’de ABD’nin New York kentinde dokuma işçilerinin daha iyi çalışma koşulları ve eşit işe eşit ücret istemi ile başlattığı mücadelede 129 işçinin hayatını kaybettiğini ve bu günün Alman Sosyal Demokrat Partisi'nden Clara Zetkin’in, 1910 yılında 8 Mart gününü Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını istemesi ile ortaya çıktığını belirterek, 8 Mart’ın bir eğlence değil mücadele günü olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

“Kadınların her alanda eşitçe var olabilme mücadelesi, aynı zamanda emek-sermaye çelişkisi düzleminde emeğin de özgürleşme mücadelesidir. Kadın emeğinin mevcut ekonomik ve sosyo-kültürel yapıda daha şiddetli bir sömürüye tabi kalması, sadece kadınların değil, tüm işçi sınıfının, tüm emekçilerin sorunudur. Emeğin mücadelesi ancak toplumsallaşmış kadın emeğinin de örgütlü mücadelesi ile başarıya ulaşabilecektir. Bugün çalışma yaşamında güvencesiz, kayıt dışı, düşük ücretli istihdama doğru hızla yönelen yapısal dönüşüm taarruzları, en fazla kadın emeğini vurmaktadır” diyen Ergüzel daha sonra şunları kayretti: “8 Mart, Dünya Kadınlarının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olarak kadın hareketinin bir simgesi haline gelirken, bugün kapitalizmin iç boşaltıcı/kavram karıştırıcı operasyonlarının ardından ana akım medya aracılığı ile dünya genelinde sadece kutlanan bir gün haline geldi. Kapitalizmin sömürüsüne, erkek egemenliğine karşı direnişin ve eşitsizliğe başkaldırışın bir simgesi olan 8 Mart, artık kadınlara hediyelerin verildiği, kadın haklarının sistem içi sığ tartışmalara saplandığı ‘mutlu bir gün’ olarak yansıtılmaya çalışılıyor. Oysa öfkenin günüdür 8 Mart, bir başkaldırı, mücadele ve bir isyandır”

Reklam
Reklam

Gecede kadın hareketi mücadelesi ile ilgili slayt gösterisi de yapıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: