Dünya karekök günü

Bugün dünya karekök günü. Matematik severlerin yüzyılda bir kaç kere kutlayabildiği gün olan dünya karekök günü bugün çeşitli yerlerinde farklı şekillerde kutlanıyor.

Yüz yılda dokuz kere olan olayın bugün olmasının sebebi ise tarih: 3/3/09, yani ayın ve günün çarpımı yılı veriyor. Redwood şehrindeki bir matematik öğretmeni günle ilgili olarak "Bu günler kuyruklı yıldız gibi. Beklersiniz, beklersiniz ve bir gün belirirler ve diğer gün yok olurlar" dedi.

Öğretmenin başlattığı yarışmada en büyük karekökünü çözene 339 dolarlık bir ödül verilecek. Yaklaşık bir düzine insan daha bugün için etkinlik düzenlemiş durumda ve yüzlerce insan bu kutlamalara katılacağını onayladı.

Reklam
Reklam

Kutlamalar ise çok farklı, bazıları patates gibi yer altında yetişen sebzeleri kare kare kesip pişirirken diğerleri de karekök sembolu şeklinde yiyecekler hazırlıyorlar.
Dünya karekök günü beş yıl önce 2 Şubat 2004 senesinde olmuş ve dünya dağsıçanı günüyle çakışmıştı. Bundan sonraki dünya karekök günü 4 Nisan 2016'da kutlanacak.