Dünya Kentleri Yoksulluğa Karşı Birleştiler

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, 8. Yoksulluğa Karşı Dünya Kentleri Forumu’na katıldı.20-21 Şubat...

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, 8. Yoksulluğa Karşı Dünya Kentleri Forumu’na katıldı.

20-21 Şubat 2013 tarihleri arasında AB Dönem Başkalığı’nı yürüten İrlanda’nın başkenti Dublin’de düzenlenen 8th Forum World Alliance of Cities Against Poverty’ (WACAP) buluşmasına Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın görevlendirmesi ile katılan Başkan Güzelbey, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen sosyal projeleri içeren bir sunum yaptı. Birleşmiş milletler Kalkınma Programı UNDP tarafından kurulan ve dünya çapında 900 şehrin üyesi olduğu World Alliance of Cities Against Poverty (WACAP)’ın bu yıl sekizincisini düzenlediği konferansta, kolektif çalışma planları ve kriz yönetimi, akıllı, sürdürülebilir şehirler yaratma, yoksulluk belirtilerinin hafifletilmesi ve teknolojinin rolü konuları da ele alındı. Dublin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen forumda konuşan Güzelbey, Gaziantep’in jeopolitik konumu, önemi, tarihi, kültürel zenginlikleri hakkında bilgiler vererek, iki farklı döneme ait medeniyet mirası ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesi’ne girmiş bir kent olduğunun altını çizdi. Gaziantep’in geçmişi ile barışık modern bir kent olduğunu, sanayisi ile Türkiye’nin dinamosu kentler arasında yer aldığını, zengin potansiyeli ile aynı zamanda turizm kenti de olduğunu belirten Güzelbey, “Bütün bu özellikleri Gaziantep’i insanlar için bir cazibe merkezi haline getirdi. Yoğun talep ve göç kentin sosyal yapısında farklılıklar yarattı. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak sadece alt yapı ya da belediyecilik faaliyetleri ile ilgilenmedik. Kentin sosyal problemlerinin çözümünün de bir parçası olmak için projeler üretiyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Aynı kentte yaşayan insanların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, herkesin insanca, kaliteli bir yaşam sürdürmesinin ana hedefleri olduğunu vurgulayan Başkan Güzelbey, 2004 yılında kurdukları Gıda Bankası ile Fakirin Fakiri diye adlandırdıkları insanlara ulaştıklarını, bu kapsamda 2004-2012 yılları arasında 100 bin aileye gıda yardımı yaptıklarını söyledi. Dr. Asım Güzelbey, “Fakir semtlerde yaşayan insanların iş yaşamına katılmaları, üretken birer bireyler olmaları, eğitim ve sosyal yaşam olanaklarından eşit oranda istifade etmeleri için merkezler açtık. 75 bin vatandaşımıza ücretsiz kurslarımızda mesleki eğitim verdik, birçoğunu iş sahibi yaptık. Bin kadınımıza kooperatif uygulamaları ile üretme ve ürettiğini satma konusunda eğitim programları düzenledik. Fakir semtlerde açtığımız sağlık ocakları ve tıp merkezleri ile her yıl ortalama 200 bin insanımıza kaliteli sağlık hizmetinin ulaşmasını sağladık” diye konuştu.

"ÜLKEMİZDE YAŞAYAN HER İNSAN BİZİM İÇİN BİRİNCİ SINIF İNSANDIR"

Başkan Güzelbey, “Her şey insan için. Ülkemizde yaşayan her insan bizim için birinci sınıf insandır. Bu nedenle insanlar arasında gelir farklılığından kaynaklanan uçurumların derinleşmemesi için eğitimde, sağlıkta, istihdamda fırsatlar sunuyoruz. Toplumun her kesimini kucakladığımız projelerimiz içerisinde gelir düzeyi düşük ailelerin çocukları için eğitim, engelli vatandaşları için istihdam ve yaşanabilir kent projeleri gibi uyguladığımız birçok sosyal çalışma var” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Kentlerin yaşanabilir yerler haline gelmesi için bunun sürdürülebilirliliğinin sağlanması için kentlerin yapısal kalitesinin yükseltilmesi kadar sosyal kalitenin de önemli olduğunu ifade eden Başkan Güzelbey sunumunda yer alan, Türkiye’de başarılı bir örnek teşkil eden Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi ve çalışmalar konusunda çeşitli bilgiler verdi. Sunumunun sonunda, komşu ülke Suriye’de yaşanan iç karışıklıktan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve bu kentlerden biri olan Gaziantep’te insanların yaşadığı sorunların çözümüne yönelik yürüttükleri çalışmalar hakkında da paylaşımda bulunan Güzelbey, Bugün kentimizde sayıları 20 bini bulan, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu Suriyeli insan var. Ülkemiz her zaman olduğu gibi yaşanan bu trajedi karşısında da insani yönünü ortaya koymuş, cömertliğini sergilemiştir. Bizler de yerel yönetimler olarak bu insanların sorunlarının çözümüne katkı sunmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda belediyemiz tarafından açılan ve tüm masrafları yine belediyemiz tarafından karşılanan ve hayırsever işadamlarının katkı sundukları merkezimizde eğitimden, sağlığa, gıdadan, giyime kadar destek çalışmaları yapıyoruz. Bin civarında ilköğretim, ortaokul çağındaki Suriyeli çocuğa kendi dil ve müfredatlarında eğitimin yanı sıra toplumsal adaptasyonlarını sağlamaları için ebeveynlerine de dil eğitimi veriyoruz”

Reklam
Reklam

Belediye Başkanları, şehir plancıları, STK temsilcileri, yoksulluk karşıtı gruplar, akademisyenler ve uzmanlardan oluşan yaklaşık bin uluslararası temsilcinin bir araya geldiği forumda; yoksulluk, güvenlik, sürdürülebilirlik sorunlarının çözümü, yerel ve küresel ölçekte alınan önlemler de katılımcılar tarafından paylaşıldı. Forumun yapıldığı alanda ayrıca, kendi ürün ile projelerini göstermek ve açıklamak isteyen işletmeler, bölgeler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri için bir fuar alanı oluşturuldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz