Dünya KOAH Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, KOAH hastalığı ile mücadelede sigarayı bırakmanın atılması gereken ilk adım olduğunu ifade etti.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, KOAH hastalığı ile mücadelede sigarayı bırakmanın atılması gereken ilk adım olduğunu ifade etti.

Hamzaoğlu, "Dünya KOAH Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH), yıkıcı bir akciğer hastalığı olduğunu, kişileri ilerleyici şekilde nefes alamaz hale getirdiğini belirtti.

KOAH'ın, tüm dünyada 4. ölüm nedeni olan, her yıl 2,7 milyon kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artmakta olan kronik hava yolu hastalığı olduğuna dikkati çeken Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Ülkemizde de 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği, hastalıklar arasında 3. ölüm nedeni olduğu ve her yıl 26 bin vatandaşımızın bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir. Buna karşın her 10 hastadan 9'u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değildir. Halbuki hastalık erken dönemde teşhis edilse durdurulabilmektedir. KOAH'ın en önemli ve sık görülen nedeni aktif olarak sigara içicisi olmak ya da pasif olarak dumana maruz kalmaktır. Diğer nedenleri ise mesleki olarak toz, duman ve gazların solunması, akciğeri koruyucu bir faktörün (alfa-1 antitripsin) doğuştan eksikliği, hava kirliliği, hava yollarının aşırı duyarlılığı ve sosyal etkenlerdir. Solunan toz, duman, gazlar ve sigara dumanı, hava yollarına ulaşarak şişlik ve iltihap oluşturmakta, aynı zamanda akciğerdeki hava keseciklerinin de yapısını bozmaktadır. Bu iltihap, mikroplarla ortaya çıkan bir iltihap değildir. Hava yollarında oluşan şişlik ve iltihaba bağlı olarak balgam miktarı artmakta ve üretilen fazla balgam, hava yollarında şişlik, kas kütlesinde artış, kıkırdak kaybı gibi nedenlerle büyük ve özellikle de küçük hava yollarını daraltır. Tüm bunların sonucu olarak hava akım hızı azalır."

Reklam
Reklam

Hastalığın en önemli belirtilerinin sinsi başlayan ve giderek şiddetini artıran nefes darlığı ve kronik öksürük ve balgam çıkarma olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Bu yakınmalar, hastalık şiddetinin arttığı ve alevlenme ya da atak olarak adlandırılan dönemlerde daha da belirginleşir ve hastaneye yatış gerektirebilir. Sigara içiyorsanız, öksürüğünüz varsa, balgam çıkarıyorsanız, yaşıtlarınızla aynı hızı tutturmakta zorlanıyorsanız ve nefesiniz daralıyorsa KOAH olabilirsiniz. KOAH tanısı basit bir soluk testi ile konulabilen ve tedavi edilmediğinde hayatı tehdit edebilen ciddi bir hastalıktır. Uzun süredir sigara kullanan veya maden, metalürji, çimento sektörü gibi KOAH'a neden olabilecek bir meslekte çalışan kişiler, art arda iki yıl ve her yıl üç ay süren başka bir nedene bağlı olmayan öksürük, balgam çıkarma ve her geçen gün giderek artan nefes darlığı yakınması olduğunda hemen doktora başvurmalıdır."

Hamzaoğlu, KOAH hastalığı ile mücadelede sigarayı bırakmanın atılması gereken ilk adım olduğunu vurgulayarak, sigara içen kişilerin, sigarayı bırakma konusunda yardıma ihtiyaç duyduklarında, sigarayı bırakma polikliniklerine başvurabileceklerini, Trabzon'da KETEM, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi'nde sigara bırakma polikliniklerinin hizmet verdiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Muhabir: Asena Akçay

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: