Dünya KOAH Günü

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) en önemli risk faktörünün sigara kullanımı olduğunu bildirildi.

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının en önemli risk faktörünün sigara kullanımı olduğunu bildirildi. Müdürlükten, Dünya KOAH Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, KOAH'ın dünyada 50 milyon kişiyi etkileyen, her yıl 3 milyon kişinin ölümüne neden olan ve tüm dünyadaki ölümlerde 4. sırada yer alan bir hastalık olduğuna işaret edildi. Türkiye'de ise söz konusu hastalıktan 5 milyon kişinin etkilendiği, her yıl 26 bin kişinin bu hastalıktan öldüğünün tahmin edildiğinin anlatıldığı açıkllamada şu bilgilere yer verildi: "Buna karşın her 10 hastadan 9'u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değildir. Halkımızın KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir.Oysa hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse, hem hastalıklar hem de ölümler azaltılabilir. Hastalığın en önemli risk faktörü sigara kullanımıdır. KOAH, büyük oranda sigara dumanı, çevresel yada mesleksel olarak solunan toz, duman, gazlar ve diğer zararlı parçacıklara bağlı olarak gelişen soluk yollarının mikrobik olmayan bir iltihabı sonucu oluşur. Bu iltihaplanma sonucu hava yolları daralır. Normalde balon gibi rahatlıkla genişleyip daralabilen hava kesecikleri, bu özelliklerini yitirir, yıpranır ve normal boyutlarına geri gelemez hale gelir. Bu durum kirli havanın dışarı atılmasını ve temiz havanın içeri alınmasını güçleştirir ve akciğerde kalıcı hasar gelişir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: