Dünya KOAH Günü'nün Bu Yıl Ki Sloganı 'Çok Geç Değil'

Sağlık Bakanlığı, bu yıl Dünya KOAH Günü için ‘Çok Geç Değil’ sloganının seçildiğini duyurdu. Bakanlıktan...

Sağlık Bakanlığı, bu yıl Dünya KOAH Günü için ‘Çok Geç Değil’ sloganının seçildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün katılımıyla oluşturulan ‘Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim Grubu’ tarafından tüm dünya ülkeleriyle birlikte Türkiye'de de Dünya KOAH Günü'nün 14 Kasım Çarşamba günü düzenleneceğini bildirdi. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)'nın ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Tütün ve tütün ürünleri, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunması akciğerlerde bir çeşit iltihap oluşturarak, akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olur. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, KOAH tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilemektedir. Her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile ölmektedir. Yine Dünya Sağlık Örgütü 2030’da KOAH’ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağını öngörmektedir. Ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 20’dir. 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve meslek icabı tozlu ortamlarda bulunan kişilerde uzun süren öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp 'nefes ölçüm testini' yaptırması gerekmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır.”

Reklam
Reklam

Bu yıl düzenlenecek Dünya KOAH Günü'nün başlıca sloganı olarak ise ‘Çok Geç Değil’in seçildiği bildirilen Bakanlık açıklamasında, “Bu mesaj, hastalığın hangi evresinde olursa olsun insanların solunumsal sağlıklarını iyileştirebilmek adına yapılabilecekleri olduğunu vurgulamak için seçilmiştir. Eğer nefesiniz daralıyorsa, hekiminize başvurup bir soluk testi yaptırmak için çok geç değil. Eğer KOAH’ınız varsa, normal bir hayat sürmek için çok geç değil. Eğer KOAH’lı hastalara bakan bir hekim iseniz, hastalarınızın daha rahat nefes almalarına yardım etmeniz için çok geç değil.” ifadeleri kullanıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: