Dünya kültür mirasına bütçe darbesi

PARİS (İHA) - BM Eğitim, Kültür ve Bilim Teşkilatı (UNESCO) tarafından 'Dünya Kültürel ve Doğal Mirası' listesine alınan varlıkların korunmasına yönelik maddi kaynak sıkıntısı çekiliyor. Dünya miraslarının korunması için oluşturulan fon, artık yetersiz kalıyor.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre UNESCO, 1972 yılında 'Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme'yi imzalamıştı. Bugüne kadar tüm dünyadan 'Dünya Mirası' listesine 129 ülkeden 754 kültürel ve doğal varlık kaydedildi. Bu listede yer almak, ülkeler için aynı zamanda bir prestij meselesi.

Reklam
Reklam

8 Haziran-7 Temmuz arasında Çin'in Suzhou şehrinde toplanan UNESCO Dünya Mirası Komitesi, listeye girmek için sırada bekleyen 41 ülkeyle ilgili kararını açıklayacak. Ancak listeye alınan her yeni varlık, hem UNESCO'ya hem de ilgili ülkelere maddi yük getiriyor.

UNESCO, Dünya Kültür Mirası Listesi'ni, ortak miras olarak kabul edilen kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak ve bunların yok olmasını engellemek amacıyla oluşturmuştu. Bunların korunması için gerekli maddi yardımı ise, Dünya Miras Fonu'nun yapması kararlaştırılmıştı. Ama fonun yıllık 2 milyon dolarlık geliri artık yetersiz kalıyor. Bütçe daha çok, fakir ülkelere ve Irak'ta yaşandığı gibi acil durumlara aktarılıyor. Uzmanlar, 'Bu parayı Venedik'in kültür mirasını korumak için bile harcamaya kalksanız, 2 milyon dolar okyanusta sadece bir damla gibi kalıyor' diyor.

Aslında ülkelerin, Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan varlıklarını korumak için maddi kaynak oluşturmaları gerekiyor. Ama fakir ülkeler bir yana, zengin ülkeler bile çoğu zaman bunun için yeterli parayı bulmakta zorlanıyor. "Özel ve tüzel kuruluşların maddi desteği sağlanmalıdır" diyen uzmanlar, Kamboçya'daki Hindu tapınağı Angkor Wat'ın restorasyon çalışmalarını Fransa'dan birçok enstitü ve kurumun üstlendiğini hatırlatıyor.

Reklam
Reklam