Dünya liderleri Avustralya'da toplanıyor

Dünya liderleri bu haftasonu gerçekleşecek olan G-20 zirvesi için Avustralya’da toplanıyor. İki gün sürecek zirvede, başlıca gündem maddesi ekonomik kalkınma. İklim değişikliğinin ele alınmayacak olmasıysa tepki çekiyor.

Dünya liderleri bu haftasonu gerçekleşecek olan G-20 zirvesi için Avustralya'da toplanıyor.

ABD, Çin ve Rusya liderlerinin de katılacağı, iki gün sürecek zirvede, ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesine yoğunlaşılacak.

Avustralya başbakanı Tony Abbott, liderlerin, küresel ekonominin güçlendirilmesi, vergi kaçaklarını önleme ve istihdam sağlama konularını ele alacaklarını söyledi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin dikkat çektiği gündemde, eylemciler iklim değişikliğinin de gündeme alınmasını istiyor.

Reklam
Reklam

Zirvenin gerçekleşeceği Brisbane şehrinde çok sayıda seyahat engeli konacağı için, devlet memurlarına bir gün izin verildi.

Güvenliğin sağlanması için 6 bin civarında polis görevlendirildi.

Zirveyi protesto etmek isteyen 27 farklı gruba belirlenen alanlarda toplanmaları için izin verildi.

**Haftasonu boyunca devam edecek protestolara binlerce kişinin katılılması bekleniyor.

Bu arada zirveyle ilgili daha önceki gelişmelerde;

Avustralya Parlamentosu'nda konuşma yapan İngiltere Başbakanı David Cameron, ülke dışında savaşa katılan radikal İslamcılar için alınacak yeni önlemleri ana hatlarıyla anlattı.Australian Financial Review gazetesi için bir makale kaleme alan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ABD ve Avustralya ile üçlü ittifakın güçlendirilmesi çağrısında bulundu. Japon Başbakan ayrıca Avusturalya'ya ‘Güvenlik ve savunma ittifakı konularında somut adımlar atılması' çağrısı yaptı.Avustralya zirvede ekonomi konularına ağırlık verileceğini vurguladı. Başbakan Abbot, zirve öncesinde yazdığı makalede ‘Altı yıl önce yaşanan küresel ekonomik kriz dünyanın her yerini etkiledi. Kriz yılları geride kalmış olsa da, hala borçlar ve istihdam konularında sıkıntı çekiyoruz' dedi.Abbot, ‘G-20 liderlerinin yerine getirmeleri beklenen görevler belli –ekonomik büyümeyi desteklemek, iş olanaklarını arttırmak ve ekonomik direnci güçlendirmek.' diye ekledi.Liderlerin, geçen Şubat ayında G-20 maliye bakanları toplantısında planlanan ‘gelecek beş yıl içinde ekonomik büyümeyi yüzde iki arttırma hedefi'ni bir adım öteye taşımaları bekleniyor.Başbakan Abbott, ‘G-20'ye üyeleri bu hedefe ulaşmak için, ekonomik büyüme stratejilerinde kullanacakları bine yakın yeni önlem belirledi' diye yazdı.Zirvede, Avustralyalı Hazine Bakanı Joe Hockey'nin daha agresif davranma sözü verdiği vergi kaçıran çok uluslu büyük şirketler de tartışılacak.Gündemde iklim değişikliği yokAvustralya iklim değişikliği gündeme almama konusunda taviz vermiyor.

Reklam
Reklam

Bakan Hockey, "İklim değişikliği tabi ki önemli bir konu, ve tabi ki küresel ekonomi tartışılırken iklim değişikliğinin de ele alınması, hem riskli ve hem de avantajlı" dedi.

Ancak Hockey, "Ama bu hafta sonu yapılacak toplantıda, ekonomik büyümenin devam ettirilmesine yardımı dokunacak yapısal reformlara uzanan birçok konu var" diye konuştu.

Hafta başında, ABD ve Çin, Barack Obama'nın ‘tarihi' olarak nitelendirdiği karbon salımını azaltma uzlaşmasına varmıştı. Uzlaşmada ABD daha büyük kesintiler yapma sözü verirken, Çin de ilk kez karbon salım seviyesinin zirve yapıp, aşağı çekileceği bir tarih telaffuz etti.

Ancak Avustralya hükümeti iklim değişikliği politikaları sebebiyle eleştiri alıyor. Hükümet, karbon vergisini askıya almış, yenilenebilir enerji kullanımı hedeflerinden geri adım atıp, çevre kirliliği yaratan şirketlere karbon salımlarını azaltmaları karşılığında ödeme yapılmasından yana tavır almıştı.

Dün de Sydney'deki Bondi Plajı'nda iklim değişikliğine duyarsız kalanları protesto etmek için, iki yüzden fazla eylemci kafalarını kumun altına gömmüştü.

Reklam
Reklam

Zirvede, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim sebebiyle gözler Vladimir Putin'in üstünde olacak. Bazı Avustralyalılar, Malezya Havayolları uçağının Temmuz ayında Ukrayna üzerinde düşürülmesinin ardından Putin'in zirveden men edilmesini istemişlerdi.

G-20 nedir?İngilizce açılımı "Group of Twenty" olan G-20, dünya nüfusunun üçte ikisini temsil ediyor. G-20, küresel ekonominin yüzde 85'ini, küresel dünya ticaretinin de yüzde 75'ini oluşturuyor.

G-20, 1999'da Asya'da yaşanan mali krizin ardından maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının katıldığı yıllık bir toplantı olarak başlamıştı. Toplantı 2008 mali krizinin ardından devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı bir zirveye dönüştü.

G-20 toplantılarında, ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesi ve küresel ekonominin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

G-20 Avrupa Birliği üyeleri ve birlik dışındaki 19 ülkeyi kapsıyor.

Her toplantıda ev sahibi ülke, üye olmayan ülkeleri de davet ediyor. Ev sahibi Avustralya bu yılki toplantıya, İspanya, Moritanya, Birmanya, Senegal, Yeni Zelanda ve Singapur'u da davet etti.**

Reklam
Reklam