Dünya liderleri Davos'ta

DAVOS (İHA) - Dünya çapında 96 ülkeden 2 bin 250'yi aşkın lider, Dünya Ekonomi Forumu'nun yıllık toplantılarına katılmak üzere Davos'ta biraraya geldi.

26-30 Ocak 2005 tarihleri arasında devam edecek toplantılar boyunca, iş dünyasının önde gelen isimleri, 23 devlet ve hükümet başkanı, 72 bakan, 35 büyükelçi, 300 medya veya kamuoyu lideri, farklı inançlardan 26 dini lider, 15 sendika lideri, 55 sivil toplum örgütü lideri, 172 akademisyen, dünyanın karşı karşıya bulunduğu temel sorunları görüşecek.

Katılımcıların amacı, toplantıların bu yılki teması olarak belirlenen "Kuvvetli seçeneklerin" karara alınması olacak.

Reklam
Reklam

Bu yılki toplantıların ana gündem maddeleri, Çin, iklim değişiklikleri, adil küreselleşme, Avrupa, global ekonomi, global yönetim, İslam, Ortadoğu, yoksulluk, ABD'nin liderliği, kitle imha silahları ve dünya ticareti şeklinde sıralıyor.

Zirvenin başlamasıyla beraber, Türkiye'den şu ana kadar, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan katılırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yarın akşamdan itibaren Davos'a gelmeleri bekleniyor.

GÖZLER İKİLİ GÖRÜŞMELERDE

İkili zirvelerin ağırlıklı olacağı, Dünya Ekonomi Zirvesi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, AB dönem başkanı Lüksenburg Başbakanı Jean Claude Juncker, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Bakanı Olli Rehn ve İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile biraraya gelmesi bekleniyor.

Blair ve Şaron ile yapılacak ikili görüşme, aynı zamanda zirve boyunca yapılacak en önemli görüşmeler arasında yer alıyor.

Filistin Lideri Mahmud Abbas ile de biraraya gelmesi beklenen Erdoğan'ın bu görüşmedeki ana gündemi seçimler sonrası Filistin'deki gelişmeler olacak.

Reklam
Reklam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, bunun dışında forumun düzenleyeceği bazı toplantılara konuşmacı olarak katılacaklar.

Dünya Ekonomik Forumu bu yılki toplantılarında tsunami felaketinin ardından başlatılan yardım çabalarında iş birliği halinde çalışan bir dünyanın global hedeflere ulaşmasında nasıl katkı sağlayabileceği konusunda bir örnek çalışma sunmayı planlıyor.

Global yönetim inisiyatifinin başkanlığını yürüten Avustralya Eski Dışişleri Bakanı Gareth Evans, yaşanan büyük felaketin insanlara dünyanın ortak riskleri ve buna karşı ortak hareket etmeye daha hassas bir hale geldiğini gösterdiğini söyledi.

Özel sektörün dünyada hem sorunların hem de çözüm yollarının bir parçası olduğunun altını çizen Evens, özel girişimlerin kaynak ve yeteneklerini kar amaçlı fakat sorumluluk sahibi bir yönetim anlayışı ile kullanarak zenginlik üretmesinin, teknolojiyi paylaşmasının beklendiğini belirtti.

Tsunami felaketi sırasında sergilenen performans, özel sektörün hanesine artı puan olarak yazılırken, iş dünyasında görülen kötü yönetim ve rüşvet vakalarının fakirlik, insan hakları ihlalleri ve çevre felaketlerine yol açması endişe oluşturuyor.

Reklam
Reklam

Global yönetim inisiyatifi raporunda iş dünyasının rekabetçi yapısını sürdürebilmesi için yeni pazarlara ve yeni iş olanaklarına ihtiyaç duyulduğu bunun ise ancak kitlenin istikrarlı toplumlarda sağlıklı bir hayat sürmeleri ve iyi eğitilmeleri ile mümkün olduğu vurgulanarak, büyük şirketlerde yaşanan yolsuzluk skandalları ardından iş dünyasının kaybolan güveni yeniden tesis etmeye şiddetle ihtiyaç duyduğu ifade ediliyor.

GÖSTERİLER İÇİN GÜVENLİK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Son yıllarda özellikle küreselleşme karşıtları göstericilerin planladığı ve zaman zaman çatışmalara dönüştüğü gösterilerin önüne bir türlü geçemeyen İsviçre polisi bu seneki zirvede güvenlik önlemlerini sıkı tutuyor.

Zirvenin başlamasına iki gün kala Davos giriş ve çıkışlarında basın mensupları dahil olmak üzere herkesi kontrol eden İsviçre polisi, Davos ve çevresini helikopterlerle sürekli gözetim altında tutuyor.

Perşembe günü yapılması beklenen gösteride çeşitli şehirlerden polis desteği alacağını ifade eden yetkililer, güvenlik önlemlerinin hat safhada olacağını kaydetti. Büyük liderlerin kalacağı Seehof Arabella Sheraton Oteli ise zirveye iki gün kala dış dünyaya kapatılırken, sadece zirve katılımcılarına açık olacak.

Reklam
Reklam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türk heyeti de güvenlik sebebiyle bu otelde ikamet edecek.

GLOBAL PROBLEMLER DEVAM EDİYOR

Global yönetim inisiyatifi isimli kuruluş tarafından toplantıların başlamasına birkaç gün kala yayınlanan bir rapora göre, dünya ülkeleri son yıllarda açlık fakirlik sağlıksız hayat koşulları, yetersiz eğitim, insan haklarına aykırı uygulamalar ve çevre sorunları gibi temel problemlerin çözümü konusunda olumlu bir performans sergileyemedi.

Global sorunların çözümü konusunda dünya ülkelerinin performansını 10 puan üzerinden değerlendiren endekste ülkelerin ortalama üç olan notlarını dörde yükseltemedikleri görüldü.

İnisiyatifin yıllık olarak yayımladığı rapor, uluslararası toplumun barış ve güvenlik notunu Sudan'ın Darfur bölgesinde ve Irak'ta yaşanan şiddet olayları ve Beslan, Madrid gibi süregelen büyük terörist saldırılar nedeniyle üçten, ikiye düşürdü.

Rapor diğer önde gelen başarısızlık örnekleri arasında ise, sanayileşmiş ülkelerin kendi çiftçilerine sübvansiyonlar vererek gelişmekte olan ülkeleri zor durumda bırakmalarını, uluslararası ajanslar ve yardım kuruluşları arasında devam eden yetki savaşlarının AIDS virüsü ile mücadeleyi azaltmasını ve kirlilik oluşturucu fosil yakıtların kullanılması için oluşturulun sübvansiyonları sıraladı.

Reklam
Reklam

Çarşamba günü başlayan toplantılarda bu sorunları masaya yatırılacaklar arasında İngiltere Başbakanı Tony Blair, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Fransa Cumhurbaşaknı Jaques Chirac, Brezilya, Nijerya ve Güney Afrika devlet başkanları ile global iş dünyasının birçok önde gelen isimleri yer alıyor.