Dünya mesleklerinde geride kaldık

SAMSUN (İHA) - Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) Samsun İl Müdürü Tahsin Bayar, dünyada bilinen 42 bin meslek olmasına rağmen bu sayının Türkiye'de 500 olduğunu söyledi.

Türkiye'de bilinen meslek sayısının azlığına dikkat çeken Tahsin Bayar, dünyanın gelişmesiyle yeni mesleklerin, yetişen nesile öğretilmesi veya o mesleklerle meşgul olması için yönlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Dünyadaki mesleklerin Türkiye'deki meslek çeşitlerini geride bıraktığını dile getiren Bayar, "Dünyada bilinen 42 bin meslek varken, bu sayı Türkiye'de sadece 500. Sayı çok az. Gelişen dünyanın yeni mesleklerine yönlendirme yapılması gerekmektedir. Tabi bu yeni üniversite bölümlerinin açılması ve yeni eğitim düzenlemelerinin yapılmasıyla mümkün olur. Dünya meslekleri gün geçtikçe artıyor ve yenileri ekleniyor. Bu meslek türlerinin, Türkiye'de de uygulanması gerekmektedir. Bizler gelişen sanayiye göre yönlendirmeler yapıyoruz ama kalifiye eleman yönünden sıkıntılarımız var" dedi.

Reklam
Reklam

Gençlere verilecek eğitimlerin pratikten çok, uygulamaya yönelik olması gerektiğine dikkat çeken Bayar, "Genelde işverenler işi pratikte değil, uygulamada bilen personel tercih ediyor. Bu da kalifiye eleman demek. Ama bazen yeni açılan iş alanlarında Türkiye'de uzmanı olmayan veya o branşta yetişmemiş yeni meslek dalları da açılıyor. Bunun için dünya mesleklerini takip edip, o alanlarda kalifiye eleman yetiştirilmesi özellikle önümüzdeki yıllarda bir zorunluluk haline gelecektir" diye konuştu.