Dünya mevlevihaneleri belgesel oluyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının destek olduğu projeyle, dünyanın 11 ülkesindeki 14 mevlevihanenin belgeseli ile birlikte fotoğraf albümü hazırlanıyor.

Belgeselin yönetmeni İbrahim Dıvarcı, dünyadaki mevlevihanelerle ilgili bugüne kadar çok sayıda kitap yazıldığını ve bu eserlerle Mevlevihanelerin yerlerinin işaret edildiğini söyledi.

Kitaplarda bahsedilen bu eserlerin birçoğunun görüntülü ve fotoğraflı olarak kayıt altına alınmadığını ifade eden Dıvarcı, "Biz de başta Türkiye'deki sonra da dünyadaki mevlevihanelerin tespit edilerek görüntülü ve fotoğraflı olarak kayıt altına alınması için bir proje hazırladık" dedi.

Reklam
Reklam

UNESCO'nun 2007'de Mevlana'nın tüm üye ülkelerde anılması yolundaki kararının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığının Mevlana ve Mevlevi kültürü ile ilgili projelere destek olmaya başladığını anlatan Dıvarcı, "Dünya Mevlevihaneleri Belgeseli ile Albümü 2005 yılında Bakanlık tarafından incelenerek onaylandı" dedi.

DIvarcı, saha çalışmasında Suriye, Lübnan, Filistin, Mısır, KKTC, Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Kırım, Macaristan ve Bosna Hersek'teki 14 mevlevihaneyi gezdiklerini söyledi.Dıvarcı, yaklaşık 60 dakikalık belgeselin bu ay sonunda yayına hazır hale geleceğini belirtti.