Dünya seramikçileri bir araya geldi

İSTANBUL (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yeni dengelerle ekonominin daha sağlıklı şekilde devam edeceğini söyledi.
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Seramik Karo Distribütörleri Derneği (Ceramic Tile Distributors Association-CTDA) üyesi yaklaşık 150 seramik ithalatçısıyla birlikte Swissotel'de bir araya geldi.

Seramik Tanıtım Komitesi'nin organizasyonuyla düzenlenen toplantıda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Seramik Federasyonu Başkanı Adnan Polat ve sektörün önde gelen firmalarının üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri yetkilileri de hazır bulundu.

Reklam
Reklam

Programda söz alan Bakan Tüzmen, katılımcılara Türk seramik sektörü hakkında bilgiler verdi. Tüzmen, "1980 yılında Türkiye'nin ekonomi ve ticaret politikalarında radikal bir değişikliğe gidilmiş, serbest pazar ekonomisi benimsenmiş ve dış ticaret liberalleştirilmiştir. Geçen 25 yıllık süreçte Türkiye ekonomisi dünya ile entegrasyonu sağlamış ve dış ticaret hacmi 10.8 milyar dolardan 190 milyar dolara çıkmıştır. ABD, Türkiye'nin dış ticaret tarihinde her zaman önemli partnerlerinden biri olmuştur. Özellikle son yıllarda iki ülke arasında ticaret hacmi hızla artmaktadır. 2005 yılı itibariyle iki ülke arasında ticaret hacmi 10.2 milyar dolara ulaşmıştır" dedi.
ABD'ye yapılan ihracatta bakıldığında tekstil ve konfeksiyon ile demir çelik ürünlerinin en önemli kalemler olarak göze çarptığını belirten Bakan Tüzmen, "Ülkemizin ABD'nin ithalatında aldığı payın yüzde 0.3'ler düzeyinde olması, diğer sektörlerin de işbirliğini artırma gereğinin kaçınılmaz olduğunu ortaya koymaktadır. Seramik sektörü, bu çerçevede değerlendirmeye almamız gereken en önde gelen sektörlerdendir. Endüstriyel gelişimine 1960'larda başlayan seramik, özellikle son 15 yılda yapılan yatırımlarla ülkemiz ihracatının parlayan yıldızlarından biri olmuştur. Türkiye; kalitesi, çeşitliliği ve fiyatı avantajı ile dünyanın önde gelen seramik üreticisi ve ihracatçılarından bir tanesi olmuştur. Türkiye'nin seramik kaplama malzemeleri kapasitesi, 1990 yılında 60 milyon metrekare ile başlayarak 2005'te yaklaşık 300 milyon metrekareye ulaşmıştır. Bu rakamlar Türkiye'yi dünyanın en büyük beşinci, Avrupa'nın üçüncü büyük üreticisi konumuna taşımıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Tüzmen'in konuşmalarının ardından programa katılan yabancı seramikçilerden biri, Adnan Polat'a ve Bakan Tüzmen'e tişört hediye etti. Daha sonra, Tüzmen ve katılımcılar birlikte seramik standlarını gezdi.

Çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Tüzmen, "Dışişleri Konsey Toplantısı'nı değerlendirir misiniz?" şeklindeki soruya, "Dışişleri Bakanımız, Başbakan Yardımcımız ve başmüzakereci arkadaşlar beraberce toplantıya katıldı. Gerekenler konuşuldu. Dolayısıyla şu an için gerek Türkiye'nin bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalar gerekse Kuzey Türk Cumhuriyeti'nde yapılan çalışmalar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gerçekten desteklerini son noktasına kadar sürdürdüğünü göstermektedir. Fakat Rum tarafının bugün yapmış olduğu direnç, işleri bazen kilitleme noktasına getiriyor. Yine bu dönemin aşılıp, geride bırakıldığını görüyoruz. Bundan sonra devamlı karşılıklı olarak ticari ilişkilerimizin son derece fazla olduğu, toplam dış ticaretimizin yarısından fazlasını yaptığımız Avrupa Birliği ilişkilerimizin temellerinin çok kuvvetli olduğunu görmek lazım. Türkiye'nin tezleri çok iyi bir şekilde anlatılmıştır. Bundan sonrasının daha iyi olacağını söyleyebilirim" şeklinde yanıt verdi.

Reklam
Reklam

Toplantının bizim piyasalarımızı ne şekilde etkileyeceği şeklindeki soruyu da cevaplayan Bakan Tüzmen, "Şu anda AB ile olan görüşmelerin, gerçekten sıkıntıları aşmada ne kadar ciddi bir yaklaşım içinde olduğunu görmekteyiz. Türkiye'nin artık kuvvetli olan ekonomisine çok fazla etki edeceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla bundan sonrasına bakmak lazım. Yeni dengelerle ekonomi daha sağılıklı bir şekilde devam edecektir" dedi.