Dünya Sigarasız Günü

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Nuri Tutar, Türkiye'nin tütün kontrolü alanında tüm dünyaya

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Nuri Tutar, Türkiye'nin tütün kontrolü alanında tüm dünyaya örnek sayılacak konumda olduğunu söyledi.

Tutar, Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tütün ürünlerinin kullanıcısının ölümüne ya da sakat kalmasına yol açtığı bilindiği halde yasal olarak satılmasına izin verilen tek ticari mal olduğunu belirtti.

Dünyada 21. yüzyılda bir milyar insanı öldüreceği öngörülen bu ürünün serbest satışına halen neden izin verildiğini anlayamadığını ifade eden Tutar, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Tütün ürünlerini satmak, tütün endüstrisi açısından oldukça kazançlı bir iştir. 2010 yılında tütün endüstrisinin yıllık cirosu 346, kazancı ise 35 milyar dolara ulaşmıştır. Tütün endüstrisi, kazancının azalmaması için bir takım stratejiler uygulayarak ülkelerin tütün kontrolü politikalarını etkisizleştirmeye çalışmaktadır. Ne mutlu ki, Türkiye bugün itibariyle tütün kontrolü alanında tüm dünyaya örnek olabilecek bir konumda ancak tütün endüstrisinin bugün itibariyle Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu pek çok ülkede 'afet yardımı', 'eğitim', 'açlık', 'yoksulluk' ve 'kırsal alanda yaşam koşulları' başlıklarında çeşitli kurumsal sorumluluk projeleri adı altında toplumsal meşruiyetini korumaya çalıştığını görmekteyiz. Bu çerçevede bir tütün endüstrisi şirketinin 2011 yılında Türkiye'de çalışan çeşitli sivil kurumlara yaptığı hibe yardımının dünyadaki gerçekleşen toplam yardımın dörtte birine karşılık geldiği bilinmektedir. Bu durumun tarafımızca kabullenilmesi olanaklı değildir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: