Dünya Türkmenleri Birliği'nin kalbi Suriye Türkmenleri için atıyor

Dünya Türkmenler Birliği Genel Başkanı İsmail Demirdüzen, dünya Türkmenlerinin kalbinin Suriyeli Türkmenler için attığını söyledi....

Dünya Türkmenler Birliği Genel Başkanı İsmail Demirdüzen, dünya Türkmenlerinin kalbinin Suriyeli Türkmenler için attığını söyledi.

Bir basın toplantısı düzenleyen Demirdözen, Suriye’de geçtiğimiz Mart ayında başlayan, Arap Baharının bir parçası olarak gösterilen halk hareketlerinin, uzun yıllardır üstü örtülen yeni toplumsal dinamiklerin ortaya çıkmasına vesile olduğunu kaydetti.

Dünya ve hatta Türkiye kamuoyunun fazla bilgi sahibi olmadığı ve son zamanlarda Suriye’de değişim sürecinde gündeme gelen topluluklardan birinin de Suriye Türkmenleri olduğunu aktaran Demirdüzen, “Suriye Türkmenleri, Suriye’de olası bir yeni siyasal yapılanma sürecinde etkin bir aktör olmalıdır, Dünya Türkmenler Birliği bu çabanın içerisinde olacaktır. Resmi veri olmamakla birlikte, Suriye’de geniş bir coğrafyaya dağılmış 1,5 milyon civarında Türkçe konuşan ve 2 milyona yakın da maalesef dilini unutmuş Türkmen kardeşlerimiz yaşamaktadır. Bu nüfusa rağmen Türkmenlerin bugün Suriye siyasetinde yer alamamalarının nedeni, yıllardan beri baskı altında yaşamış olmalarından kaynaklanmaktadır. Suriye’nin sosyal yapısının heterojen niteliği gözönüne alındığında, bu rakam siyasal sürece etkisi bakımından son derece önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Suriye Türkmenlerinin uzun yıllar örgütlenememiş olmaları ve Türkiye’den kopuk yaşamış olmaları nedeniyle dillerini ve hatta kimliklerini yitirme riski ile karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken Demirdüzen, “Suriye genelinde, Mart 2011 tarihinden Ocak 2012’ye kadar 400 civarında Türkmen hayatını kaybetmiştir. Ayrıca, yüzlerce kayıp ve tutuklu Türkmen bulunmaktadır. Lübnan sınırındaki iki Türkmen köyü ayaklandıkları gerekçesiyle bombalanmıştır. Gelinen noktada, rejim ve halk arasında barış yolunun kalmadığı görülmektedir. Suriye halkı ve özelinde Türkmenler, bu ortam içinde Türkiye’den etkin bir rol beklemektedir. Batı ülkeleri ve İran’a karşı duyulmayan güven Türkiye’ye karşı duyulmaktadır. Türkiye’nin yapmış olduğu açıklamalar Suriye halkını çok etkilemektedir. Bazı bölgelerde yapılan halk gösterilerinde Araplar tarafından çok sayıda Türk bayrağı asılmakta ve Türkçe pankartlar bulunmaktadır. Ancak şu ana kadarki tepki yetersiz bulunmaktadır.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz